Overslaan en naar de inhoud gaan

GGD: 'Nog geen victorie kraaien over dalend risiconiveau'

Geplaatst opwoensdag 9 juni 2021 - 8:17

Het terugschroeven van het corona-alarm in Limburg is een prima eerste stap maar nog geen aanleiding om victorie te kraaien, zo waarschuwt de GGD.

De waarschuwingsniveaus voor coronabesmettingen in Limburg werden dinsdag door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) naar beneden bijgesteld. Voor Veiligheidsregio Limburg-Noord is de waarschuwing opgeschoven van 'zeer ernstig' naar 'ernstig'. Voor Zuid-Limburg is de nieuwe status veranderd van 'ernstig' naar 'zorgelijk'.

Lees ook: RIVM schroeft corona-alarm Limburg terug

Volgens Erwin Meeks van de GGD Zuid-Limburg is het alweer een hele poos geleden dat zijn regio de status 'zorgelijk' had. "Dat was op vrijdag 30 oktober. Daarna liep het aantal besmettingen snel op."

Alert blijven
Na maanden is er nu een positieve wending in zijn regio, maar voor de GGD allerminst reden om al de vlag uit te steken. Meeks: "De omschrijving 'zorgelijk' zegt eigenlijk voldoende. Het aantal besmettingen is beduidend kleiner dan rond de kerstperiode. En sinds eind april zien we een sterke afname. Dat past ook goed in het plaatje dat de vaccinatiecampagne werkt en de versoepelingen waar iedereen naar snakt mogelijk zijn. Maar we gaan geen victorie kraaien want we hebben het virus nog niet onder controle. Er zijn nog voldoende redenen om alert te blijven. We kunnen maatregelen zoals anderhalve meter afstand houden en mondkapjes dragen nog niet loslaten."

Zelftesten
Het groeiende aantal zelftesten die mensen thuis afnemen, kan tot verwarring leiden over de besmettingscijfers, erkent de GGD. "Daarom is het zo belangrijk dat mensen bij een positieve zelftest zich nog een keer laten testen bij de GGD. Dat zorgt voor het beste inzicht hoe de pandemie verloopt", aldus de woordvoerder.

Opgelucht
"We zijn opgelucht dat de cijfers eindelijk dalen", zegt algemeen directeur van de Veiligheidsregio Limburg-Noord Jac Rooijmans. Noord- en Midden-Limburg was lang een besmettingshaard, maar volgens Rooijmans gaat het nu de goede kant op. Waarom er in het noorden van de provincie zoveel besmettingen waren, is niet bekend. "Daar hebben we nooit echt een vinger achter gekregen, ondanks alle inspanningen van het RIVM en van ons." Rooijmans is het verder met zijn collega's uit Zuid-Limburg eens en benadrukt dat het belangrijk is om alert te blijven.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen