Overslaan en naar de inhoud gaan

GGD: Nertsenfokkers wel extra testen, veehouders niet

Geplaatst opvrijdag 22 mei 2020 - 18:42

Er worden extra coronatests gedaan bij nertsenhouderijen in het noorden en midden van Limburg.

Dat zei arts Noortje Bouwmeester van de GGD Limburg-Noord vrijdagavond in het L1 TV-programma L1mburg Centraal.

Bedreiging
De pelsdieren kunnen een bedreiging voor de gezondheid van medewerkers vormen, omdat ze het virus bij zich kunnen dragen. Limburg telt zo'n twintig bedrijven waar nertsen gefokt worden. Die bedrijven liggen voornamelijk in het noorden van de provincie. Onlangs werd duidelijk dat in Noord-Brabantse nertsenhouderijen mogelijk mensen door de dieren besmet zijn.

Lees ook: Coronavirus: verplichte screening alle nertsenbedrijven

De GGD gaat niet extra testen bij veehouderijen. Er is immers geen bewijs dat vee het virus op mensen zou kunnen overdragen, aldus Bouwmeester.

Teststraten
Bouwmeester liet daarnaast weten dat de GGD Limburg-Noord kan opschalen in teststraten in de regio, mocht de situatie daarom vragen. Vooralsnog is er één teststraat, in Blerick, met een capaciteit van maximaal 360 tests per dag. Ter vergelijking: in Zuid-Limburg gaat de GGD in meerdere teststraten een totale capaciteit van 1.700 tests per dag bewerkstelligen.

Lees ook: Teststraten voor coronavirus bij Van der Valk Urmond

Plannen
"Wij hebben ook plannen klaarliggen", vertelt Bouwmeester. "We kunnen op andere locaties nog een, twee, drie of vier teststraten erbij bouwen. Dan kom je tot 1.800 à 2.000 tests per dag." Dat is op dit moment echter niet aan de orde, geeft Bouwmeester aan. Het aanbod in de huidige teststraat overstijgt de actuele vraag naar coronatests in de regio.

Per 1 juni kan iedereen met klachten zich laten testen op het coronavirus.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen