Overslaan en naar de inhoud gaan

GGD: Nertsenfokkers wel extra testen, veehouders niet

Geplaatst opvrijdag 22 mei 2020 - 18:42

Er worden extra coronatests gedaan bij nertsenhouderijen in het noorden en midden van Limburg.

Dat zei arts Noortje Bouwmeester van de GGD Limburg-Noord vrijdagavond in het L1 TV-programma L1mburg Centraal.

Bedreiging
De pelsdieren kunnen een bedreiging voor de gezondheid van medewerkers vormen, omdat ze het virus bij zich kunnen dragen. Limburg telt zo'n twintig bedrijven waar nertsen gefokt worden. Die bedrijven liggen voornamelijk in het noorden van de provincie. Onlangs werd duidelijk dat in Noord-Brabantse nertsenhouderijen mogelijk mensen door de dieren besmet zijn.

Lees ook: Coronavirus: verplichte screening alle nertsenbedrijven

De GGD gaat niet extra testen bij veehouderijen. Er is immers geen bewijs dat vee het virus op mensen zou kunnen overdragen, aldus Bouwmeester.

Teststraten
Bouwmeester liet daarnaast weten dat de GGD Limburg-Noord kan opschalen in teststraten in de regio, mocht de situatie daarom vragen. Vooralsnog is er één teststraat, in Blerick, met een capaciteit van maximaal 360 tests per dag. Ter vergelijking: in Zuid-Limburg gaat de GGD in meerdere teststraten een totale capaciteit van 1.700 tests per dag bewerkstelligen.

Lees ook: Teststraten voor coronavirus bij Van der Valk Urmond

Plannen
"Wij hebben ook plannen klaarliggen", vertelt Bouwmeester. "We kunnen op andere locaties nog een, twee, drie of vier teststraten erbij bouwen. Dan kom je tot 1.800 à 2.000 tests per dag." Dat is op dit moment echter niet aan de orde, geeft Bouwmeester aan. Het aanbod in de huidige teststraat overstijgt de actuele vraag naar coronatests in de regio.

Per 1 juni kan iedereen met klachten zich laten testen op het coronavirus.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen