Overslaan en naar de inhoud gaan

GGD: Nertsenfokkers wel extra testen, veehouders niet

Geplaatst opvrijdag 22 mei 2020 - 18:42

Er worden extra coronatests gedaan bij nertsenhouderijen in het noorden en midden van Limburg.

Dat zei arts Noortje Bouwmeester van de GGD Limburg-Noord vrijdagavond in het L1 TV-programma L1mburg Centraal.

Bedreiging
De pelsdieren kunnen een bedreiging voor de gezondheid van medewerkers vormen, omdat ze het virus bij zich kunnen dragen. Limburg telt zo'n twintig bedrijven waar nertsen gefokt worden. Die bedrijven liggen voornamelijk in het noorden van de provincie. Onlangs werd duidelijk dat in Noord-Brabantse nertsenhouderijen mogelijk mensen door de dieren besmet zijn.

Lees ook: Coronavirus: verplichte screening alle nertsenbedrijven

De GGD gaat niet extra testen bij veehouderijen. Er is immers geen bewijs dat vee het virus op mensen zou kunnen overdragen, aldus Bouwmeester.

Teststraten
Bouwmeester liet daarnaast weten dat de GGD Limburg-Noord kan opschalen in teststraten in de regio, mocht de situatie daarom vragen. Vooralsnog is er één teststraat, in Blerick, met een capaciteit van maximaal 360 tests per dag. Ter vergelijking: in Zuid-Limburg gaat de GGD in meerdere teststraten een totale capaciteit van 1.700 tests per dag bewerkstelligen.

Lees ook: Teststraten voor coronavirus bij Van der Valk Urmond

Plannen
"Wij hebben ook plannen klaarliggen", vertelt Bouwmeester. "We kunnen op andere locaties nog een, twee, drie of vier teststraten erbij bouwen. Dan kom je tot 1.800 à 2.000 tests per dag." Dat is op dit moment echter niet aan de orde, geeft Bouwmeester aan. Het aanbod in de huidige teststraat overstijgt de actuele vraag naar coronatests in de regio.

Per 1 juni kan iedereen met klachten zich laten testen op het coronavirus.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen