Overslaan en naar de inhoud gaan

GGD: 'Komende maanden liever geen evenementen'

Geplaatst opdinsdag 7 april 2020 - 19:17

De GGD Zuid-Limburg verwacht voorlopig geen versoepeling van de beperkingen rond evenementen. "Dat is niet de eerste maatregel waar wij aan zouden denken."

Dat zegt Christian Hoebe van de GGD Zuid-Limburg dinsdag in het L1-programma AvondGasten. Het risico op een nieuwe uitbraak van corona-besmettingen is volgens hem te groot. Het besluit over het al dan niet doorgaan van evenementen wordt genomen door de Veiligheidsregio's, die daarin de landelijke beleidslijnen volgen.

Ambitie
Het advies van Hoebe is gebaseerd op de ambitie om de verspreiding van het virus te spreiden over een zo lang mogelijke periode, het zogenaamde 'flattening the curve'-fenomeen. "Maar als we de uitbraak spreiden over een langere tijd, duurt het ook langer", aldus Hoebe. "Het is wel mogelijk dat er versoepelingen komen op 28 april, maar evenementen is echt het laatste waar we naar kijken. Dat zit er de komende maanden niet in."

Rieu
Veel cultuurorganisaties maken zich grote zorgen over de aanhoudende beperkingen. Veel optredens worden afgelast, concerten gaan niet door. Als de komende maanden geen grote evenementen gehouden kunnen worden, komen ook Pinkpop en Andre Rieu op het Vrijthof in gevaar.

Maatwerk
"
Ik vrees ook met grote vrezen voor de kleine cultuurgezelschappen", zo vertelt Ruud van Eeten, directeur van het Huis voor de Kunsten Limburg. "Veel fanfares en harmonieën verdienen juist in deze tijd iets bij met optredens voor Koningsdag en Bevrijdingsdag. Dat gaat allemaal niet door, en daarmee vallen ook die inkomsten weg. We inventariseren nu waar de grootste problemen zitten voor de Limburgse cultuur, en we hopen dan op maatwerk van de overheid."

Beperkende maatregelen
Christian Hoebe van de GGD verwacht dat veel beperkende maatregelen ook na 28 april nog blijven gelden. "Grote groepen zijn de ideale plek om het virus weer rond te laten gaan. Het grootste deel van de bevolking heeft het virus nog niet gekregen. Dus als je nu met duizend man bij elkaar komt, is de kans groot dat het virus weer snel om zich heen grijpt. Dus dat kunnen we voorlopig nog niet doen."

Bij een grote uitbraak zou de ic-capaciteit in Nederland snel tegen zijn limiet aanlopen. "Daarom proberen we op een derde van het maximum te blijven zitten", aldus Hoebe. "Dus laten we voorzichtig zijn met het afschalen van de huidige beperkingen."

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen