Overslaan en naar de inhoud gaan

GGD: 'Kans op dubbele epidemie in het najaar'

Geplaatst opdinsdag 14 september 2021 - 20:32

Christian Hoebe, hoofd infectieziektenbestrijding van de GGD Zuid-Limburg, acht de kans dat er zowel een griep- als corona-uitbraak in Limburg plaatsvindt in het najaar, aanwezig.

Dat zei hij in het programma L1mburg Centraal.

100.000 onbeschermd
Als reden daarvoor noemt Hoebe het aantal van 100.000 Limburgers dat niet (volledig) beschermd is tegen het coronavirus. "Daarbij hebben we al twee keer een jaar gehad waarin we nauwelijks griepgevallen hebben gehad. Dus dat zou ook nog de kop op kunnen steken. Het is erg lastig te voorspellen maar de kans is zeker aanwezig. En de ziekenhuizen zullen niet blij zijn met dat scenario."

Video L1

Achilles
De aangekondigde versoepelingen ziet Hoebe daarom met gemengde gevoelens aan. "We zitten nog met een probleem genaamd de deltavariant. De cijfers laten zien dat het een hele besmettelijke variant blijft. De situatie is weliswaar anders dan vorig jaar, toen waren nog lang niet zoveel mensen gevaccineerd. De aantallen zullen daarom niet weer zo hoog worden verwacht ik. Toch blijft de situatie zorgelijk."

De groep van 100.000 die nog niet volledig beschermd is, fungeert daarom als achilleshiel van Limburg, volgens Hoebe. "Als die tien procent zich laat vaccineren, is het probleem opgelost."

Lees ook: 'Limburg heeft hoogste vaccinatiegraad van Nederland'

Versoepelingen
In lijn van de besmetting- en ziekenhuiscijfers heeft Hoebe wel begrip voor de versoepelingen. "Het is belangrijk dat het onderwijs weer opent. Kinderen lopen weinig kans om ernstig ziek te worden. Het belang van onderwijs weegt daarom zwaarder." Wat betreft de versoepeling dat evenementen die binnen plaatsvinden hooguit 75 procent van de zaalcapaciteit mogen benutten, snapt Hoebe de verwarring. "Die duidelijkheid moet daarom ook geboden worden. Toch zit je nog net iets veiliger met 75 procent van een zaalcapaciteit dan met 100 procent."

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen