Overslaan en naar de inhoud gaan

GGD-hoofdarts: 'Wachttijd coronatest verbeterd'

Geplaatst opdinsdag 29 september 2020 - 18:46

De wachttijden bij teststraten zijn 'behoorlijk verbeterd', volgens hoofd Infectieziekten van GGD Zuid-Limburg Christian Hoebe. "Maar nog niet zoals we willen."

In Limburg kunnen dagelijks tweeduizend mensen worden getest. Dat zijn er vierhonderd meer dan een aantal dagen geleden. "Maar de vraag is toch groter. Wij hopen nog verder op te schalen." Volgens Hoebe kunnen mensen zich nu binnen 48 uur laten testen, de uitslag volgt binnen 24 uur. "Maar wij willen terug naar testen en uitslag binnen 24 uur."

Video: L1

Regionale aanpak werkt niet
Omdat het aantal besmettingen stijgt, werkt een regionale aanpak volgens Hoebe niet meer. "Stel je voor dat je in Brabant niet op stap mag maar in Limburg wel, dat werkt verwarrend." In verhouding met de rest van Nederland staat Limburg er goed voor.

"Maar ook in onze provincie stijgt het aantal besmettingen snel. In korte tijd gingen we van twintig naar honderd besmettingen per dag. Maar dat is nog steeds niet te vergelijken met de stad Amsterdam bijvoorbeeld. Daar zien we nu al vierhonderd besmettingen per dag.”"

Minder lang in ziekenhuis
Hoebe gaat ook in op de gemiddelde lengte van de ziekenhuisopname van coronapatiënten, die is korter geworden. Van tien dagen naar gemiddeld acht. Ook het gemiddeld aantal dagen op de ic neemt af. Van twintig dagen tijdens de eerste piek, naar gemiddeld veertien dagen.

Wave-vorm
Het kabinet kondigde maandagavond nieuwe maatregelen aan die drie weken zullen duren. Hoebe verwacht dat drie weken niet voldoende is om de r-factor onder 1 te krijgen. "De r-factor is nu 1,3. Dus honderd mensen, besmetten 130 anderen. Daar moeten we iets aan doen en daarom zijn de nieuwe maatregelen aangekondigd. Drie weken is te kort om dat effect te hebben. Het zou kunnen zijn dat er een soort wave ontstaat."

Met een wave bedoelt Hoebe dat periodes met maatregelen en versoepelingen elkaar opvolgen. "De hoop is dat een vaccin uitkomst biedt."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen