De wachttijden bij teststraten zijn 'behoorlijk verbeterd', volgens hoofd Infectieziekten van GGD Zuid-Limburg Christian Hoebe. "Maar nog niet zoals we willen."
In Limburg kunnen dagelijks tweeduizend mensen worden getest. Dat zijn er vierhonderd meer dan een aantal dagen geleden. "Maar de vraag is toch groter. Wij hopen nog verder op te schalen." Volgens Hoebe kunnen mensen zich nu binnen 48 uur laten testen, de uitslag volgt binnen 24 uur. "Maar wij willen terug naar testen en uitslag binnen 24 uur."
Regionale aanpak werkt niet
Omdat het aantal besmettingen stijgt, werkt een regionale aanpak volgens Hoebe niet meer. "Stel je voor dat je in Brabant niet op stap mag maar in Limburg wel, dat werkt verwarrend." In verhouding met de rest van Nederland staat Limburg er goed voor.
"Maar ook in onze provincie stijgt het aantal besmettingen snel. In korte tijd gingen we van twintig naar honderd besmettingen per dag. Maar dat is nog steeds niet te vergelijken met de stad Amsterdam bijvoorbeeld. Daar zien we nu al vierhonderd besmettingen per dag.”"
Minder lang in ziekenhuis
Hoebe gaat ook in op de gemiddelde lengte van de ziekenhuisopname van coronapatiënten, die is korter geworden. Van tien dagen naar gemiddeld acht. Ook het gemiddeld aantal dagen op de ic neemt af. Van twintig dagen tijdens de eerste piek, naar gemiddeld veertien dagen.
Wave-vorm
Het kabinet kondigde maandagavond nieuwe maatregelen aan die drie weken zullen duren. Hoebe verwacht dat drie weken niet voldoende is om de r-factor onder 1 te krijgen. "De r-factor is nu 1,3. Dus honderd mensen, besmetten 130 anderen. Daar moeten we iets aan doen en daarom zijn de nieuwe maatregelen aangekondigd. Drie weken is te kort om dat effect te hebben. Het zou kunnen zijn dat er een soort wave ontstaat."
Met een wave bedoelt Hoebe dat periodes met maatregelen en versoepelingen elkaar opvolgen. "De hoop is dat een vaccin uitkomst biedt."