Overslaan en naar de inhoud gaan

GGD: 'Het gaat de goede kant op, maar we zijn er nog niet'

Geplaatst opzondag 19 april 2020 - 11:49

Het lijkt erop dat de coronamaatregelen helpen, maar we zijn er nog niet.

Dat zegt Christian Hoebe, hoofd infectieziektebestrijding van de GGD Zuid-Limburg, in het L1-radioprogramma De Stemming.

Effect
"We zien dat de maatregelen effect hebben op het naar beneden brengen van de cijfers", zegt Hoebe. "Het gaat de goede kant op: die ziekenhuisopnames dalen en de sterftecijfers dalen, maar we zijn er nog niet." Zaterdag bleek uit de cijfers dat inmiddels 500 Limburgers zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Volgens Hoebe zijn daar bovenop nog 300 mensen overleden die vermoedelijk besmet waren, maar die zijn niet in de officiële cijfer meegeteld. "Die mensen zijn allemaal in verpleeghuizen gestorven", aldus Hoebe.

De maatregelen helpen in onze provincie, zegt Hoebe:

Video: L1

Lees ook: Zeker 500 doden in Limburg door het coronavirus

Loslaten
Het is volgens Hoebe nog te vroeg om terug te keren naar het leven zoals het was voor de coronacrisis. Alle maatregelen loslaten is geen optie, maar we mogen wel langzaam gaan kijken hoe we het anders kunnen doen, aldus Hoebe. "En dan kunnen we als eerste kijken naar scholen en kinderdagverblijven." Volgens hem zijn er van uit de wetenschap weinig bezwaren om die heel lang dicht te houden, omdat weinig kinderen ziek worden.

Langzaam
Ook staatssecretaris Raymond Knops (CDA) denkt dat we voorzichtig de maatregelen kunnen aanpassen. "We gaan kijken hoe je langzaam kunt loslaten", zegt Knops. "Zonder dat je problemen krijgt met nieuwe besmettingen en volle IC's." Volgens de staatssecretaris is het belangrijk om nu een goede balans te vinden tussen volksgezondheid en economie.

"En we moeten voorkomen dat we niet elke week een ander beeld hebben, we willen geen jojo-effect", zegt Knops. Volgens de staatssecretaris moet er de komende tijd veel gemeten worden. "Hoe meer informatie je hebt, hoe betrouwbaarder je beeld is."

Komende dinsdag geeft premier Mark Rutte opnieuw een persconferentie over de coronacrisis en een eventuele aanpassing van de maatregelen.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen