Overslaan en naar de inhoud gaan

GGD gaat onderzoek doen naar langdurige coronaklachten

Geplaatst opdinsdag 16 november 2021 - 12:00

De GGD Zuid Limburg gaat onderzoek doen naar langdurige klachten door corona, ook wel LongCOVID genoemd.

Ongeveer 60.000 volwassen inwoners die in het afgelopen jaar een coronatest hebben gedaan in een teststraat van de GGD, worden de komende weken uitgenodigd voor dit online onderzoek. Hieronder vallen ook mensen die een negatieve testuitslag hadden.

Over de omvang van langdurige klachten na een coronabesmetting is volgens de GGD nog veel onbekend, net zoals de impact ervan.

Gezondheidsklachten
De GGD laat weten dat Limburg een door corona zwaar getroffen provincie is, met een hoog aantal coronabesmettingen. "Een deel van de mensen houdt na een coronabesmetting enkele weken, maar soms meerdere maanden na de besmetting gezondheidsklachten", zo schrijft de GGD in de aankondiging van het onderzoek.

"Langdurige klachten na een coronabesmetting waarbij vermoeidheid en kortademigheid op de voorgrond staan, zijn een potentieel publiek gezondheidsprobleem met grote impact op het functioneren", aldus de GGD Zuid Limburg.

Negatieve test
In het onderzoek worden ook mensen met een negatieve coronatest meegenomen. Zo kan er gekeken worden naar welke langdurige klachten er daadwerkelijk door corona worden veroorzaakt en welke niet. "Met deze kennis kunnen we langdurige coronaklachten beter begrijpen en zo verder komen bij de zoektocht naar de beste ondersteuning voor mensen met langdurige coronaklachten", zo staat er in de aankondiging.

LongCOVID
Afgelopen mei vertelde Wies Weijts uit Swalmen aan L1 wat voor impact LongCOVID op haar leven heeft. "Ik ben snel moe, heb een druk op de borst en concentreren is ook lastig. Een boek lezen of een film kijken, kan ik niet meer", vertelde Weijts, die in mei 2020 corona kreeg.

Lees ook: Leven met long covid: 'Minder werken en erg moe'

GGD Zuid Limburg leidt het onderzoek en werkt samen met Ciro in Horn, de Universiteit Maastricht, GGD Limburg-Noord en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen