Overslaan en naar de inhoud gaan

GGD: Coronagolf in Gennep is géén cluster

Geplaatst opdinsdag 25 augustus 2020 - 16:58

Het grote aantal coronabesmettingen dat de afgelopen zeven dagen is vastgesteld in de gemeente Gennep, is géén besmetting van een hele groep mensen.

De zestien besmettingen staan voor het overgrote deel los van elkaar, laat Nicole Theuns van de GGD Limburg-Noord weten.

Geïsoleerde gevallen
Een klein aantal van de besmettingen is vastgesteld bij de drie besmette nertsenhouderijen in Ven-Zelderheide, de rest zijn geïsoleerde gevallen. "Die mensen hebben het virus opgelopen bij ontmoetingen in de familiaire sfeer", zoals de woordvoerster het uitlegt.

Zorgen
Toen afgelopen weekend duidelijk werd dat in Gennep in korte tijd relatief veel mensen positief testten, riep dat veel vragen en zorgen op. Zo was er de vrees dat het coronavirus bij een van de zorginstellingen in de gemeente de kop had opgestoken, of dat de besmettingen hun oorsprong vonden bij de nertsenfokkers in Ven-Zelderheide waar de dieren besmet bleken te zijn.

Lees ook: Weer coronabesmetting bij nertsenfarm Ven-Zelderheide

Videoboodschap
Met zestien positief geteste inwoners, is Gennep nu relatief gezien een van de grotere besmettingshaarden van Nederland. Per 100.000 Gennepenaren raakten er de afgelopen week 9,4 besmet. Daarmee scoort de gemeente hoger dan bijvoorbeeld Amsterdam of Rotterdam. Om de Gennepenaren alert te houden om vooral anderhalve meter afstand te bewaren en andere coronaregels in acht te nemen, plaatste de Gennepse burgemeester Willibrord van Beek een videoboodschap op Facebook.

Omdat de meeste besmettingen binnen kleine kring gebeuren, ziet de gemeente vooralsnog geen reden om strenger handhavend op te treden.

Limburgse cijfers
De afgelopen zeven dagen zijn er in Limburg 154 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Voor de derde week op rij is het aantal Limburgers dat positief is getest op corona gestegen. In totaal zijn nu minstens 5293 provinciegenoten positief getest op het virus.

Lees je dit bericht op je telefoon klik dan hier voor de cijfers.

Sterfgeval
Voor het eerst in weken viel er ook weer een coronadode in Limburg te betreuren. Het sterfgeval werd gemeld in de gemeente Maasgouw. Het coronavirus heeft nu zeker 755 Limburgers het leven gekost. Ook werd er deze week één nieuwe ziekenhuisopname gemeld. Deze coronapatiënt komt uit Sittard-Geleen. In totaal zijn nu minimaal 1575 Limburgers opgenomen (geweest) in het ziekenhuis met coronagerelateerde klachten.

Landelijke cijfers
Landelijk gezien is het aantal vastgestelde besmettingen gedaald. Het RIVM kreeg 3588 meldingen binnen, 425 minder dan een week daarvoor. Toen was er voor het eerst na een wekenlange stijging ook al sprake van een lichte daling van het aantal nieuwe besmettingen. Daarentegen vielen er landelijk gezien wel meer overlijdens te betreuren en zijn meer ziekenhuisopnamen gemeld. Het gaat om 84 ziekenhuisopnamen en 32 sterfgevallen, dat is een verdubbeling ten opzichte van een week geleden.

Hoewel het aantal sterfgevallen en ziekenhuisopnames is toegenomen, blijven de aantallen relatief laag vergeleken met de piek van de epidemie. Begin april kregen ziekenhuizen tussen de 500 en 600 coronapatiënten per dag binnen en waren meer dan 200 sterfgevallen per dag geen uitzondering. De meeste nieuwe besmettingen deden zich voor in Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant.

Vakantie
Relatief veel mensen zijn mogelijk besmet geraakt met het coronavirus tijdens hun vakantie. Dit was de 'mogelijke setting van besmetting' van 1770 mensen die in de afgelopen week positief zijn getest, meldt het RIVM. Dat is bijna 16 procent van alle mensen van wie bekend is waar ze het virus hebben opgelopen. Limburgse cijfers ontbreken.

De meeste besmette vakantiegangers zijn in de twee weken voor het begin van hun ziekte in Spanje, Frankrijk of Turkije geweest. Ook Duitsland en Hongarije staan hoog op dat lijstje.

Reproductiegetal
Positief is dat het zogeheten reproductiegetal afgelopen week iets is gedaald volgens het RIVM, van 1,19 naar 1. Dat betekent dat iemand die is besmet met het virus gemiddeld één andere persoon aansteekt. Het R-getal is niet met zekerheid vast te stellen. Het RIVM houdt een marge aan en stelt dat het tussen de 0,93 en 1,10 moet liggen.

Lees je dit bericht op je telefoon klik dan hier voor de cijfers.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen