Overslaan en naar de inhoud gaan

GGD-campagne goede zaak aldus huisarts

Geplaatst opwoensdag 16 september 2020 - 21:04

De huisartspraktijken zijn al weer een tijdje opgestart. Toch weten nog te weinig mensen de weg naar de huisarts te vinden.

Ook verpleeghuizen merken dat bezoekers afwachtend zijn. Om een einde te maken aan de afwachtende houding is de GGD Zuid-Limburg een campagne gestart.

Minder dan normaal
Huisarts Jeroen Smeets uit Maastricht merkt het duidelijk in zijn praktijk. Het aantal mensen dat zich meldt met klachten - anders dan corona - is minder dan normaal. Een kleine 15 procent, ook nu nog. Onnodig en soms zelfs gevaarlijk vindt hij. "Stel je hebt pijn in je knie. Maar die is rood en ontstoken. Dan kan er mogelijk toch iets ernstigs aan de hand zijn. Zo'n patiënten wil ik graag zien."

Smeets geeft aan dat de huisartenpraktijk alle geldende voorzorgsmaatregelen heeft genomen. Hij drukt mensen op het hart eerst bellen. "Dan wordt met de assistent de zaak besproken. Deze bepaalt dan of een komst naar de praktijk nodig is."

Video: L1

Bezoek hard nodig
De huisarts wil nogmaals benadrukken, dat mensen de zorg niet moeten mijden. En met hem vindt dat de hele gezondheidszorg in Zuid-Limburg. De GGD is daarom een campagne gestart. Ook verpleeghuizen doen mee aan de campagne. Zij benadrukken nogmaals dat het veilig is om op bezoek te komen. De bewoners van de zorgcentra hebben dat bezoek hard nodig. Zegt ook mantelzorger Hub Nijsten. Zijn 94-jarige schoonmoeder woont in zorgcentrum La Famille in Elsoo. "Mijn vrouw is enig kind. Toen zij ten tijde van de lockdown niet op bezoek mocht komen, was haar moeder er slecht aan toe."

Gezond verstand gebruiken
Nijsten zegt zich als bezoeker niet onveilig te voelen, of een risico te vormen voor anderen. Hij begrijpt de zorgen wel, maar hij vertrouwt op de genomen maatregelen. "Daarbij moet iedereen gewoon zijn gezond verstand gebruiken. Ga niet op bezoek als je verkouden bent of grieperig."

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen