Overslaan en naar de inhoud gaan

GGD-campagne goede zaak aldus huisarts

Geplaatst opwoensdag 16 september 2020 - 21:04

De huisartspraktijken zijn al weer een tijdje opgestart. Toch weten nog te weinig mensen de weg naar de huisarts te vinden.

Ook verpleeghuizen merken dat bezoekers afwachtend zijn. Om een einde te maken aan de afwachtende houding is de GGD Zuid-Limburg een campagne gestart.

Minder dan normaal
Huisarts Jeroen Smeets uit Maastricht merkt het duidelijk in zijn praktijk. Het aantal mensen dat zich meldt met klachten - anders dan corona - is minder dan normaal. Een kleine 15 procent, ook nu nog. Onnodig en soms zelfs gevaarlijk vindt hij. "Stel je hebt pijn in je knie. Maar die is rood en ontstoken. Dan kan er mogelijk toch iets ernstigs aan de hand zijn. Zo'n patiƫnten wil ik graag zien."

Smeets geeft aan dat de huisartenpraktijk alle geldende voorzorgsmaatregelen heeft genomen. Hij drukt mensen op het hart eerst bellen. "Dan wordt met de assistent de zaak besproken. Deze bepaalt dan of een komst naar de praktijk nodig is."

Video: L1

Bezoek hard nodig
De huisarts wil nogmaals benadrukken, dat mensen de zorg niet moeten mijden. En met hem vindt dat de hele gezondheidszorg in Zuid-Limburg. De GGD is daarom een campagne gestart. Ook verpleeghuizen doen mee aan de campagne. Zij benadrukken nogmaals dat het veilig is om op bezoek te komen. De bewoners van de zorgcentra hebben dat bezoek hard nodig. Zegt ook mantelzorger Hub Nijsten. Zijn 94-jarige schoonmoeder woont in zorgcentrum La Famille in Elsoo. "Mijn vrouw is enig kind. Toen zij ten tijde van de lockdown niet op bezoek mocht komen, was haar moeder er slecht aan toe."

Gezond verstand gebruiken
Nijsten zegt zich als bezoeker niet onveilig te voelen, of een risico te vormen voor anderen. Hij begrijpt de zorgen wel, maar hij vertrouwt op de genomen maatregelen. "Daarbij moet iedereen gewoon zijn gezond verstand gebruiken. Ga niet op bezoek als je verkouden bent of grieperig."

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen