Overslaan en naar de inhoud gaan

GGD-arts: 'Vermoedelijk hebben 20.000 Limburgers corona'

Geplaatst opvrijdag 27 maart 2020 - 18:28

Zo'n duizend Limburgers zijn inmiddels positief getest op het coronavirus, maar volgens infectie-arts Christian Hoebe van de GGD Zuid-Limburg is dat slechts het 'topje van de ijsberg'.

Hij schat in dat ongeveer 20.000 mensen in deze provincie besmet zijn (geweest) met het virus.

Testen
De schatting is gemaakt op basis van het aantal sterfgevallen. Het precieze aantal is niet bekend, omdat maar een beperkt aantal mensen op corona wordt getest, zo licht Hoebe toe. "Dat komt door een tekort aan testen in Nederland. Daarnaast moet het afnemen van een test een verschil maken."

Video: L1

Positief
Het RIVM maakte eerder bekend dat het aantal coronabesmettingen minder hard stijgt. Volgens Hoebe gaat het in Limburg voorlopig nog niet die kant op. "Het is positief nieuws dat uit rekenmodellen blijkt dat de maatregelen uiteindelijk gaan leiden tot vermindering van verspreiding. De vraag is wanneer en in welke mate dat zal zijn." Hij benadrukt dat het doel is dat het aantal IC-bedden voldoende is.

Niet te snel
Het gaat om modellen. Daar zitten onzekerheden in, volgens Hoebe. "Het gaat om aannames. Er zitten ook vertragingen in de registraties. We moeten niet te snel conclusies trekken op basis van de cijfers."

Effect
"We gaan ervan uit dat over twee weken zichtbaar wordt of de maatregelen effect hebben. Het gaat nog steeds een paar maanden duren, maar dan kunnen we het in ieder geval aan met de zorg", aldus Hoebe.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag om 17:00 en 22:00 uur op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen