Overslaan en naar de inhoud gaan

GGD-arts: 'Veel verder versoepelen kunnen we niet'

Geplaatst opvrijdag 26 juni 2020 - 18:38

GGD-infectiearts en hoogleraar infectieziektenbestrijding Christian Hoebe zegt dat we een heel eind zijn met het verruimen van de coronamaatregelen. "Wat dat betreft is de rek er uit."

"Veel verder versoepelen kunnen we niet", zegt hij vrijdag in het tv-programma Limburg Centraal. De gezondheidscheck, het handen wassen, afstand houden, dat blijft, dat versoepelen we niet." En de anderhalve meter? "Die wordt pas losgelaten als we het virus hebben overwonnen. En dat kan nog best een tijd duren", aldus Hoebe

Brandhaarden
Volgens Hoebe zit de 'R', het reproductiegetal, in Nederland rond de 1. Het gaat in Nederland en in Limburg steeds om weinig mensen die ziek zijn. In sommige plekken in Europa zie je nu een toename aan besmettingen. Die zit vaak in clusters, bijvoorbeeld in de vleesverwerkende industrie, zegt Hoebe.

"Zeg maar kleine brandhaarden, dat zien we in heel Europa. En die brandhaarden zijn beheersbaar. Die kun je goed controleren."

Aantal besmettingen Limburg onder 1%
Het aantal mensen dat besmet is in Limburg is nu tot onder de 1 procent gedaald. "We hebben zelfs dagen gehad dat er in de teststraten in Urmond en Blerick nul procent positief getesten waren." Dat was nog niet voorgekomen.

"Ik had een maand geleden niet gedacht niet het er zo voor zou staan en we zo weinig besmettingen en ziekenhuisopnames zouden hebben."

Video: L1

Jongeren
De versoepelingen die deze week zijn aangekondigd zijn ruimer dan eerder verwacht. Zo mogen leerlingen van de middelbare school na de zomervakantie weer naar school en wordt de anderhalve meter afstand tussen jongeren losgelaten. Maar als diezelfde jongeren naar de bioscoop gaan, moeten ze wel weer anderhalve meter afstand houden. Is dat geen risico?

"Goed onderwijs is hier belangrijker dan het risico op infectie. Het is een afweging. Alle versoepelingen kunnen in de basis een risico betekenen. Maar zoals we gezien hebben in de afgelopen periode, heeft het niet veel effect op infecties en het aantal besmettingen."

Niet echt wenselijk om cliënten van verpleeghuizen op familiebezoek te laten gaan
Eerder deze week maakte Zorggroep Sevagram, met locaties in Heerlen en het Heuvelland, bekend dat hun oudere cliënten niet alleen naar buiten, maar ook op bezoek naar familie mochten. De zorggroep ging daarmee in tegen het advies van het RIVM.

"Ook hier is het een balans tussen de voor- en de nadelen", zegt Hoebe. "Maar het risico voor deze groep is heel groot. Niet alleen zijn deze mensen kwetsbaar en bevattelijker voor corona, ook kan de ziekte bij hen heftiger verlopen."

Hoebe vindt deze stap van Sevagram niet echt wenselijk. "Als mensen dit al doen, blijf dan in ieder geval thuis als je ziek bent en ga niet op bezoek bij mensen die ziek zijn. En natuurlijk: houd afstand."

Geen ventilator thuis als het niet persé hoeft
Bij hitte gun je natuurlijk iedereen verfrissing. Als er geen andere optie is dan een ventilator, zorg dan dat de luchtstroom van een oudere niet naar een andere oudere gaat, vertelt Hoebe. "En als het niet hoeft, is het een goed idee om niet te doen", aldus Hoebe.

Verder is ventileren overal erg belangrijk, vervolgt hij. Vooral in specifieke sectoren, zoals sportscholen, sauna's en dergelijke. Op alle plekken waar mogelijk risico's zijn, moet er goede ventilatie zijn. "We gaan ervan uit dat de gewone ventilatie-faciliteiten die bedrijven hebben, die volgens de normale richtlijnen voldoen, afdoende zijn. Mits mensen zich aan de richtlijnen houden natuurlijk."

Medicijn met antistoffen
Bloedbank Sanquin roept vooral plasmadonors met antistoffen in Limburg en Brabant op om vier à zes keer een donatie te doen. Hiermee kan een medicijn gemaakt worden om mensen te beschermen. Het werkt preventief en ook als iemand al ziek is.

"Bij een medicijn denk je aan een pilletje, maar dat is het niet. Bij dit medicijn is het zo dat je de antistoffen van andere mensen krijgt ingespoten, en die beschermen je een beetje." Volgens Hoebe is het nadeel dat het maar kort werkt. Het medicijn wordt namelijk door je eigen lichaam afgebroken. "Het heeft alleen zin als het gaat om kwetsbare mensen en als je net ziek bent."

In onze provincie zijn er relatief veel mensen die corona hebben gehad en dus die antistoffen hebben. Het voordeel van dit medicijn is dat het op korte termijn te realiseren is. "We doen dit al jaren voor hepatitis A en B, er is veel ervaring met deze methode. Er is natuurlijk niet een oneindige hoeveelheid van dit plasma. Dus in die zin moet je dit zien als een overbrugging naar een vaccin", zegt de arts.

Een vaccin zorgt er voor dat je zelf antistoffen aanmaakt, en duurt nog wel even voordat het beschikbaar is voor Nederland en de Limburgers. Volgens Hoebe kan het al snel nog een jaar duren.

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen