Overslaan en naar de inhoud gaan

GGD-arts Hoebe: 'Reken niet op een normale kerst'

Geplaatst opdinsdag 7 december 2021 - 20:13

De coronacrisis is nog lang niet bezworen, dus reken niet op een normale kerst en vier de feestdagen in kleine kring.

Dat zegt arts Infectieziektenbestrijding Christian Hoebe van de GGD Zuid-Limburg dinsdag in het programma L1mburg Centraal.

Geen leuke boodschap
De coronabesmettingscijfers stabiliseren en dalen zelfs licht. De piek van de vierde coronagolf lijkt bereikt, maar de cijfers zijn nog altijd torenhoog. En dus moeten we nog maandenlang rekening houden met maatregelen. Volgens Hoebe hoeven we niet te rekenen op een normale kerst, de feestdagen zullen ook beperkt worden volgens hem. "We gunnen iedereen een fijne kerst kerst, maar vier het vooral in kleine kring. Vorig jaar zagen we dat het aantal besmettingen na de feestdagen enorm opliep. Dat moeten we deze keer voorkomen."

Aanvullende testen
Volgens hem is het nog te vroeg om conclusies te trekken over de nieuwe Omikron-variant van het coronavirus. Die waart vrijwel zeker ook rond in Limburg. Hoebe. "We hebben een man getest die net terug is van Zuid-Afrika. Uit de eerste onderzoeken lijkt het dat hij besmet is met de nieuwe variant. Er zijn nu aanvullende testen gedaan en de definitieve resultaten daarvan zijn deze week bekend."

Lees ook: Omikronvariant duikt voor het eerst op in Limburg

Boosterprikken
Nog voor de jaarwisseling hoopt de GGD iedereen van 60 jaar en ouder een boosterprik te geven. "Deze week hebben we 4.000 vaccinaties in Zuid-Limburg gezet. Dat stijgt naar 10.000 volgende week en naar 20.000 en 30.000 vaccinaties in de weken daarop. Om dat doel te bereiken, bouwen we onder meer onze XL-locatie in Maastricht om", aldus Hoebe.

Lange termijn
De GGD-arts voorziet nog een lange periode waarin het coronavirus de samenleving ontwricht. Hij sluit dan ook niet uit dat een terugkerende coronaprik nodig zal zijn. Of dat aanvullende coronamaatregelen over een jaar opnieuw van kracht zijn. Hoebe pleit daarom dat het kabinet met een visie komt voor de lange termijn. Daarmee sluit hij aan bij de oproep die de 25 burgemeesters van de Veiligheidsregio's eerder deden. Hoebe: "We moeten echt gaan denken in scenario's voor de lange termijn zodat mensen weten waar ze aan toe zijn. Hoe het nu verloopt, creëert onnodig onrust."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen