Overslaan en naar de inhoud gaan

GGD-arts: 'Goed om mondkapjes te blijven dragen'

Geplaatst opwoensdag 16 juni 2021 - 19:42

De vaccinatiecampagne zorgt voor gunstige coronacijfers maar te snel versoepelen kan averechts werken stelt de GGD in Limburg.

"Dalende besmettingscijfers en ziekenhuisopnames en een hoge vaccinatiegraad, het gaat hartstikke goed, maar we moeten waakzaam blijven", zegt GGD-arts Volker Hackert in L1mburg Centraal.

"We houden rekening met de zeer besmettelijke deltavariant. Die houden we scherp in de gaten. Ik denk dat je nu niet te snel moet versoepelen. Mondkapjes zou ik nog niet afschaffen."

Zorgminister
Die mening wordt niet gedeeld door Hugo de Jonge. De demissionair minister zei woensdag dat de mondkapjesplicht mogelijk volgende week vrijdag al verdwijnt. Hackert: "Mondkapjes zijn niet zo ingrijpend dus waarom zou je die afschaffen? Vooral in situaties waar het onmogelijk is om afstand te houden, bijvoorbeeld het openbaar vervoer, is het goed ze te blijven dragen."

Deltavariant
De GGD'en in Limburg houden de zeer besmettelijke deltavariant, ook bekend als de Indiase variant, van het coronavirus nauwlettend in de gaten. "We hebben cijfers gebaseerd op landelijke en regionale steekproeven. In onze regio is de deltavariant nog niet aangetroffen."

Jongeren op vakantie
Voorlopig goed nieuws, maar Limburg zal vrijwel zeker te maken krijgen met de variant, denkt Hackert. "We zitten niet op een eiland en hebben ook te maken met jongeren die op vakantie gaan naar bijvoorbeeld Spanje of Portugal. Ze komen daar in contact met Engelsen en nemen op weg naar huis de deltavariant mee terug naar huis."

Geen steekproeven
De GGD'en in Limburg doen op dit moment extra bron- en contactonderzoek met jongeren die op vakantie zijn geweest in bepaalde landen waar de deltavariant rondgaat. Bovendien worden ze actief getest op de aanwezigheid van die variant, niet steekproefsgewijs dus. Toch hoeven we niet al te bang te zijn voor een situatie zoals in het Verenigd Koninkrijk, waar versoepelingen nu weer uitgesteld zijn in verband met de deltavariant.

AstraZeneca
Hackert: "De situatie in Nederland is echt anders dan in het Verenigd Koninkrijk dat nauwe heeft banden met Pakistan en India. Tweede punt is dat ze goed opgeschoten zijn met hun vaccinatie , maar wel met AstraZeneca, en dat vaccin beschermt mogelijk wat minder tegen de Indiase variant. En ze hebben de tijd tussen de prikken maximaal opgerekt en dat biedt hoogstwaarschijnlijk ook geen optimale bescherming. Kortom, wij zitten in Nederland in een een wat betere uitgangspositie."

Lagere vaccinatiegraad
Ondanks de gunstige cijfers houden de GGD'en hun bemensing voorlopig op peil, want er is genoeg te doen. "Bijvoorbeeld om die groep jongeren te monitoren die op vakantie gaan, daar hebben we nu de ruimte voor om dat te volgen. Ook focussen we op moeilijk bereikbare groepen, wijken of gebieden waar de vaccinatiegraad lager is. Waar ligt dat aan en kunnen we die mensen alsnog meekrijgen? Daar gebruiken we de capaciteit nu voor."

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen