Overslaan en naar de inhoud gaan

GGD-arts: 'Denk dat het niet nodig is om grenzen te sluiten'

Geplaatst opwoensdag 7 april 2021 - 21:15

Christian Hoebe, hoofd infectieziekten bestrijding van de GGD Zuid-Limburg, vindt het onnodig dat de grenzen worden gesloten in de bestrijding van het coronavirus.

Hoebe deed zijn uitspraken in het L1-programma AvondGasten: Corona in Limburg.

Grensverkeer
De GGD en het Maastricht UMC+ deden de afgelopen maanden onderzoek naar de factoren die invloed hebben op de verspreiding van het coronavirus in Limburg. Uit de tussentijdse resultaten blijkt dat grensverkeer slechts een kleine rol speelt in de verspreiding. En zeker voor Limburg is dat interessant, zegt Hoebe: "Het is ontzettend belangrijk dat de grenzen open zijn, want er is veel grensverkeer."

Op bezoek
Voor het onderzoek is gekeken naar mensen die op bezoek gingen in het buitenland, dus niet naar mensen die zijn gaan tanken of winkelen. "Het onderzoek laat zien dat juist onder die groep mensen het aantal antistoffen laag is, terwijl als het echt belangrijk is in de verspreiding van het virus, had het uit het onderzoek moeten blijken", zegt Hoebe.

De GGD-arts trekt dan ook een duidelijke conclusie. "Ik denk niet dat het nodig is om de grenzen te sluiten en hetgeen wat Duitsland nu doet veel noodzaak heeft." Mensen die naar Duitsland willen moeten sinds afgelopen dinsdag een negatieve coronatest kunnen overleggen.

Antistoffen
Uit het onderzoek bleek dat 20 procent van de Limburgers die hebben meegedaan aan het onderzoek inmiddels antistoffen hebben opgedaan tegen het coronavirus. Omdat die cijfers uit november zijn, ligt dat aantal inmiddels hoger, zegt Hoebe: "Inmiddels zijn er 65.000 mensen bijgekomen, dus we zitten nu op 25 procent van de mensen en daar komen de vaccinaties nog bij."

AstraZeneca
Hoebe reageerde in AvondGasten ook op het nieuws dat het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) bekendmaakte. Volgens de EMA is er een mogelijk verband tussen zeldzame combinatie van trombose, een verlaagd aantal bloedplaatjes en het vaccin van AstraZeneca.

Hoebe vindt het nieuws rondom AstraZeneca 'verwarrend': "Het is absoluut niet erg handig. Als GGD willen we maar één ding: vaccineren. Als ik mocht beslissen starten we morgen weer met prikken. We zien wel een verband, maar het gaat toch om een hele specifieke variant van trombose. Het komt zelden voor en dat is vandaag gebleken. Het risico dat je loopt met het coronavirus is veel groter."

Lees ook: Antistoffenonderzoek: Grote verschillen per werksector

De resultaten van het onderzoek samengevat:

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen