Overslaan en naar de inhoud gaan

GGD-arts: 'Denk dat het niet nodig is om grenzen te sluiten'

Geplaatst opwoensdag 7 april 2021 - 21:15

Christian Hoebe, hoofd infectieziekten bestrijding van de GGD Zuid-Limburg, vindt het onnodig dat de grenzen worden gesloten in de bestrijding van het coronavirus.

Hoebe deed zijn uitspraken in het L1-programma AvondGasten: Corona in Limburg.

Grensverkeer
De GGD en het Maastricht UMC+ deden de afgelopen maanden onderzoek naar de factoren die invloed hebben op de verspreiding van het coronavirus in Limburg. Uit de tussentijdse resultaten blijkt dat grensverkeer slechts een kleine rol speelt in de verspreiding. En zeker voor Limburg is dat interessant, zegt Hoebe: "Het is ontzettend belangrijk dat de grenzen open zijn, want er is veel grensverkeer."

Op bezoek
Voor het onderzoek is gekeken naar mensen die op bezoek gingen in het buitenland, dus niet naar mensen die zijn gaan tanken of winkelen. "Het onderzoek laat zien dat juist onder die groep mensen het aantal antistoffen laag is, terwijl als het echt belangrijk is in de verspreiding van het virus, had het uit het onderzoek moeten blijken", zegt Hoebe.

De GGD-arts trekt dan ook een duidelijke conclusie. "Ik denk niet dat het nodig is om de grenzen te sluiten en hetgeen wat Duitsland nu doet veel noodzaak heeft." Mensen die naar Duitsland willen moeten sinds afgelopen dinsdag een negatieve coronatest kunnen overleggen.

Antistoffen
Uit het onderzoek bleek dat 20 procent van de Limburgers die hebben meegedaan aan het onderzoek inmiddels antistoffen hebben opgedaan tegen het coronavirus. Omdat die cijfers uit november zijn, ligt dat aantal inmiddels hoger, zegt Hoebe: "Inmiddels zijn er 65.000 mensen bijgekomen, dus we zitten nu op 25 procent van de mensen en daar komen de vaccinaties nog bij."

AstraZeneca
Hoebe reageerde in AvondGasten ook op het nieuws dat het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) bekendmaakte. Volgens de EMA is er een mogelijk verband tussen zeldzame combinatie van trombose, een verlaagd aantal bloedplaatjes en het vaccin van AstraZeneca.

Hoebe vindt het nieuws rondom AstraZeneca 'verwarrend': "Het is absoluut niet erg handig. Als GGD willen we maar één ding: vaccineren. Als ik mocht beslissen starten we morgen weer met prikken. We zien wel een verband, maar het gaat toch om een hele specifieke variant van trombose. Het komt zelden voor en dat is vandaag gebleken. Het risico dat je loopt met het coronavirus is veel groter."

Lees ook: Antistoffenonderzoek: Grote verschillen per werksector

De resultaten van het onderzoek samengevat:

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen