Overslaan en naar de inhoud gaan

Gezonken helikopter deels in water Venezuela geborgen

Geplaatst opwoensdag 9 september 2020 - 15:34

De helikopter van de marine die medio juli bij Aruba in zee crashte, is deels in de territoriale wateren van Venezuela geborgen.

Het schip met de wrakstukken van de NH90-helikopter is inmiddels in de haven van Willemstad op Curaçao aangekomen, laat het ministerie van Defensie weten.

Patrouillevlucht
Het toestel stortte op 19 juli in zee na een patrouillevlucht. Daarbij kwamen twee bemanningsleden om, twee anderen konden worden gered. De oorzaak is nog niet bekend, maar het is onwaarschijnlijk dat het door een technisch of mechanisch mankement werd veroorzaakt, bleek uit eerste onderzoek.

De NH90 bleef na de crash drijven op grote ballons die automatisch opgeblazen worden als het toestel water raakt. Maar na ongeveer een dag zonk het toestel bij harde wind en ruwe zee. Defensie vreesde in eerste instantie de helikopter niet meer te kunnen bergen omdat de zee in het gebied erg diep is.

Twee stukken
Het toestel bleek uiteindelijk in grofweg twee stukken te zijn gebroken. Het staartstuk werd op ongeveer 12 kilometer uit de kust van Aruba gevonden. De romp is zon 100 kilometer verder gevonden in de territoriale wateren van Venezuela. De berging is met de autoriteiten van dat land besproken.

Diep
De wrakstukken lagen op ongeveer 400 en 1400 meter diepte. Een schep van 17 bij 17 meter werd gebruikt om de wrakstukken van de bodem te vissen. Het is belangrijk voor het onderzoek naar de oorzaak van de crash om de helikopter boven water te krijgen. Eind deze maand wordt het schip met de wrakstukken in Nederland verwacht.

Onderzoek
Het onderzoek naar de toedracht wordt uitgevoerd door de Inspectie Veiligheid Defensie (IVD). De vluchtrecorder is kort na het ongeluk al teruggevonden. Bij de crash kwamen een 34-jarige vlieger uit Well en een 33-jarige tactisch coördinator om het leven.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen