Overslaan en naar de inhoud gaan

Gezondheidseconoom vindt loonsverhoging zorg 'niet terecht'

Geplaatst opwoensdag 19 augustus 2020 - 19:31

Een structurele loonsverhoging voor zorgmedewerkers in verband met de coronacrisis is 'niet terecht.' Dat zegt Wim Groot, gezondheidseconoom aan de Universiteit Maastricht.

Woensdag werd in de Tweede Kamer gedebatteerd over de beloning van de zorgmedewerkers. De oppositie wil een structurele loonsverhoging, de coalitie niet.

Volgens het kabinet verdienen de zorgmedewerkers alle waardering, maar zijn de eenmalige bonus van 1000 euro en de voorgenomen salarisverhoging van 3 tot 5 procent in deze tijd 'voldoende'.

Saboteren
Vorige week ontstond er politieke ophef over de kwestie toen een stemming in de Tweede Kamer over de salarisverhoging niet door kon gaan. Parlementariërs van de coalitie verlieten voortijdig de vergaderzaal. Het ontbrak hierdoor aan het vereiste aantal Kamerleden om te stemmen. Volgens de oppositie was dat een bewuste actie van de coalitiepartijen om de stemming te saboteren.

'Eenmalige gebeurtenis'
Volgens gezondheidseconoom Groot is 'onduidelijk' wie precies in aanmerking zou moeten komen voor de salarisverhoging. Maar vooral de reden van de salarisverhoging noemt Groot 'niet terecht'.

Video: L1

"De reden om het salaris te verhogen, zou moeten zijn dat er tekorten zijn, net zoals bij bijvoorbeeld leraren. Als je er te weinig van hebt, maak je het beroep aantrekkelijker door beter te betalen. De relatie tussen salarisverhoging en corona is niet terecht; dat is een in principe eenmalige gebeurtenis geweest, waarvoor zorgmedewerkers al -eenmalig- gecompenseerd worden door de bonus van 1000 euro."

Ziektekostenpremie
Ook wijst Groot op het risico dat de ziektekostenpremie straks omhoog gaat, omdat de gestegen salarissen uiteindelijk ergens van betaald zullen moeten worden: "Hoe wenselijk is het om mensen méér premie te laten betalen, als die mensen net zélf werkloos zijn geworden door de coronacrisis? Terwijl ze geen baan meer hebben, moeten ze wel meer geld gaan betalen om de gestegen salarissen in de zorg op te kunnen hoesten. Ik zou dat raar vinden."

Aantrekkelijk maken
De salarissen in de zorg lopen behoorlijk uiteen. Een HBO-verpleegkundige begint met een salaris van tussen de 1900 en 2200 euro per maand, bij een volledige werkweek. Het maximumsalaris ligt rond de 4500 euro bruto. Vergeleken met het buitenland 'doen we het absoluut niet slecht', aldus Groot. "Het gaat er niet om of we het veel of weinig vinden.. maar of we het aantrekkelijk kunnen maken om in die sector te werken."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen