Overslaan en naar de inhoud gaan

Gezocht: mensen met een kort lontje

Geplaatst opdinsdag 10 december 2019 - 18:01

Voor zijn promotie-onderzoek aan de Universiteit Maastricht is psycholoog Martijn van Teffelen op zoek naar mensen met een kort lontje.

Je zou denken dat dat niet moeilijk moet zijn, gezien de toenemende agressie in de samenleving.

Training
Van Teffelen heeft een training ontwikkeld om de lontjes van die mensen weer wat langer te maken. Uit onderzoek moet nu blijken of zijn aanpak effect heeft.

Opzet
Mensen met een kort lontje hebben de neiging sneller hun zelfbeheersing te verliezen en soms zelfs agressief te reageren op de mensen om ons heen. Van Teffelen: “Stel je loopt in een supermarkt en iemand botst tegen je aan. Boodschappen op de grond. De meeste mensen zien dat als een ongelukje. Maar een enkeling denkt meteen aan opzet. Die vijandige manier van reageren zien we bij mensen met een kort lontje terug. We hebben een computertraining ontwikkeld die daarop ingrijpt.”

Video: L1

Emotie
Boosheid is een normale emotie die bij mensen hoort. Maar het kan uit de hand lopen en uitmonden in agressie. “En agressie heeft impact op de omgeving. Denk aan kinderen, partner of collega's”, zegt Van Teffelen. “We hebben allemaal het gevoel dat agressie toeneemt in onze omgeving, maar dat zien we eigenlijk niet terug in onze cijfers. Daar moet meer onderzoek naar gedaan worden. In mijn dagelijkse werk bij METggz zie ik een constante stroom van mensen die toch wel worstelen met hun neiging tot agressief gedrag.”

Mensen kunnen zich nog opgeven voor de training en het onderzoek van Martijn van Teffelen via martijn.vanteffelen@maastrichtuniversity.nl. Proefpersonen kunnen een vergoeding krijgen van 35 euro.

Ben Verbong Dag, 50 jaar regisseur. Zondag negen films en een portret op L1 TV.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen