Overslaan en naar de inhoud gaan

Gezocht: 129 kinderen voor dialectversie musical 'Oliver!'

Geplaatst opzondag 27 oktober 2019 - 9:00

Als eerste gezelschap ter wereld mag 't Mestreechs Volleks Tejater de bekende musical 'Oliver!' in een dialectversie op de planken brengen.

Voor de uitvoeringen, in oktober 2020 in Theater aan het Vrijthof, heeft het gezelschap 129 kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar zonder podiumvrees nodig.

Heuvelland
"Daarom kijken we nu voor het eerst buiten Maastricht en richten we ons ook op het Heuvelland", zegt producent en regisseur Peter Noten. Hij is ervan overtuigd dat het gaat lukken om 129 kinderen te vinden.

Auditiedag
Dat aantal is nodig omdat er drie ensembles van 43 kinderen nodig zijn in de West End-versie van de musical. “We hebben te maken met de arbeidstijdenwet en kinderen mogen maar een beperkt aantal uren op de planken staan”, licht Noten toe. In november is een auditiedag bij Kumulus in Maastricht.

Dickens
'Oliver!' is gebaseerd op de roman 'Oliver Twist' van Charles Dickens en gaat over de weesjongen Oliver, die op het slechte pad belandt.

Belemmeringen
Noten, die ook de vertaling in het Maastrichts voor zijn rekening neemt, heeft acht jaar onderhandeld met de producent die de rechten van Oliver! beheert. "Er waren altijd wel belemmeringen. Bijvoorbeeld als al er een grote uitvoering op West End gepland stond, met aansluitend een internationale tournee." In zo’n geval verbieden beheerders van musicalrechten vaak andere uitvoeringen in het buitenland, legt Noten uit.

Toekomst
Behalve dat hij verheugd is, vindt Noten het ook belangrijk om juist deze musical in het Maastrichts dialect te kunnen brengen. "Het is een voorstelling voor het hele gezin. Via deze dialectmusical leren kinderen theater in het dialect te waarderen. En dat is voor de toekomst van toneel in de streektaal van belang."

200 uitvoerenden
Aan de productie in Maastricht doen 200 uitvoerenden mee, vertelt Noten. “Inclusief een orkest van 20 musici.”

Oscars
'Oliver!' is geschreven door Lionel Bart en ging in 1960 in première in Londen. In 1968 is de musical verfilmd. Die rolprent sleepte destijds zes Oscars in de wacht.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen