Overslaan en naar de inhoud gaan

Gewraakte rechter 'diep geraakt' in zaak Ömer Köksal

Geplaatst opdonderdag 27 juni 2019 - 16:15

De drie rechters in de zaak Ömer Köksal horen over twee weken of ze worden vervangen. Donderdag werd hun functioneren besproken tijdens een speciale zitting. Een van de rechters stelt 'diep geraakt' te zijn.

De advocaat van verdachte Jonathan B. heeft gevraagd de rechters te vervangen, omdat er volgens hem fouten zijn gemaakt door de politie en de rechters hem niet de ruimte gaven om dat aan te tonen.

Lees ook: Rechtbank gewraakt in moordzaak Köksal

Cruciale opnames
Köksal werd op 1 november 2017 doodgeschoten in Blerick. Het was de bedoeling om de zaak, waarin verdachten Gianni Q. en Jonathan zijn gearresteerd, afgelopen week af te ronden. Doordat advocaat Rob Nelisse de rechtbank begin vorige week wraakte, heeft de behandeling van de zaak vertraging opgelopen. Hij wilde geluidopnames van een verhoor laten horen in de rechtbank, maar de rechters gingen daar niet in mee.

Ontlastende verklaring
Deze geluidopnames moesten aantonen dat de politie de verklaring van een getuige in de zaak niet goed heeft opgetekend. De getuige zou ontlastende verklaringen hebben afgelegd, maar in de tekst van de politie staan dingen die niet zouden kloppen. Daarnaast hebben de rechters in de Köksal-zaak te weinig kennis van het dossier, claimt Nelisse. Hij kreeg donderdag uitgebreid de ruimte om zijn gelijk te halen in de wrakingskamer; een speciaal samengestelde groep rechters.

Diep geraakt
Twee van de drie gewraakte rechters waren donderdag aanwezig. Zij hoorden Nelisse dus ook zeggen dat hij dacht dat ze het dossier niet kenden, dat de rechters mogelijk voorlezen wat een griffier voor ze heeft opgeschreven. "Ik kan me niet voorstellen dat meneer Nelisse dit echt denkt. Dit raakt me tot in het diepst van mijn ziel", zei één van de rechters.

Veel getuigen
Eén van de punten die Nelisse aandroeg, was het feit dat de rechters niet wisten hoeveel getuigen er in de zaak zijn gehoord. Onzin, zeggen de rechters. "Wij hebben alleen de, in onze ogen, relevante getuigen genoemd. In deze zaak zijn zoveel getuigen gehoord, dat je daar een selectie in maakt. Dat hij dit zo naar voren brengt, is illustratief voor de manier waarop Nelisse zijn wrakingsverzoek heeft onderbouwd."

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen