Overslaan en naar de inhoud gaan

Gevolgen handelsoorlog nog klein voor DSM

Geplaatst opwoensdag 31 oktober 2018 - 16:26

DSM heeft nog niet veel last van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China.

Wel vreest het bedrijf dat de handelsperikelen in de toekomst wel van invloed kunnen zijn. Dat zegt het bedrijf woensdag bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

Naar behoren
Het voedings – en speciaalchemieconcern uit Heerlen heeft het afgelopen kwartaal naar behoren gepresteerd. "Ondanks alle spanningen op de wereldmarkt", aldus financieel topvrouw Geraldine Matchett. "Onze producten vallen niet onder de nieuwe handelstarieven. Ook hebben we geen producten die we in China maken en exporteren naar de VS of omgekeerd. Dus we worden niet geraakt door importtarieven die over en weer zijn opgelegd."

Lees ook: DSM blijft goed presteren: omzet en winst trekken aan

Onrust
Matchett vreest wel dat de onrust ook DSM zal raken als de handelsoorlog langer duurt. "Het kan het vertrouwen van bedrijven raken. Dan kantelt het sentiment in sommige sectoren", aldus Matchett. "Dat zien we nu al. Zo is de bouw in Europa en de auto-industrie in Europa en China achteruitgegaan. Mede door de handelstarieven. Dat zorgt voor onrust. En als er onrust is investeren bedrijven minder."

Verwachtingen
Ondanks die dreiging handhaaft DSM de prognoses voor 2018. En de cijfers geven ook geen rede om de prognoses bij te stellen. Integendeel. "We hebben een goed kwartaal achter de rug waarin de omzet en de winst is toegenomen."

Winstval
Het bedrijf maakte in het derde kwartaal een omzet van ruim 2,2 miljard euro, een stijging van 6 procent. De winst daalde wel fors. Van 1,3 miljard naar 209 miljoen. Maar de winstval heeft te maken met de eenmalige meevaller van 1,2 miljard euro een jaar eerder. Toen verkocht DSM haar belang in het farmaceutische bedrijf Patheon. Zonder die eenmalige meevaller stijgt de nettowinst dit jaar met 26 procent.

Van visnet naar surfboard
Ook voor de komende jaren is het bedrijf hoopvol. Zo verwacht het bedrijf veel van nieuwe innovaties die het onlangs op de markt heeft gebracht. "We hebben een enzym ontwikkeld voor in kippenvoer. En ik verwacht veel van een product dat we maken uit visnetten die in zee ronddrijven. Die gaan we hergebruiken en daar maken we onder andere surfboards en andere producten van."

L1mburg Centraal: dagelijks live om 17:30 op L1 TV.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen