Overslaan en naar de inhoud gaan

Gevolgen hack groot: Nedcar kan pas donderdag weer opstarten

Geplaatst opvrijdag 8 oktober 2021 - 17:21

Autofabriek VDL Nedcar in Born hoopt dat de productieband komende donderdag weer mag gaan draaien.

"Het is nog een onzekere situatie, maar we hopen het dan op te kunnen starten. Mits de problemen eerder verholpen zijn", zegt een woordvoerder van VDL.

Digitale aanval
Als gevolg van een grote cyberaanval op donderdag bij industrieconcern VDL liggen de productieprocessen stil. Ook vrijdag liggen grote delen van het bedrijf, waaronder Nedcar, nog plat.

Lees ook: VDL gehackt: productie Nedcar ligt stil

De aanval raakte de bedrijfsvoering donderdag al flink. Doordat de onlinesystemen uitgeschakeld waren, was het voor medewerkers bijvoorbeeld niet mogelijk om e-mails te sturen. Veel processen zijn geautomatiseerd en gedigitaliseerd waardoor er problemen ontstonden bij de productie. Alle productiemedewerkers werden daarom naar huis gestuurd.

Onderzoek loopt nog
Hoe VDL getroffen kon worden door de digitale aanval en hoe groot de financiële schade is, doet VDL nog altijd geen uitspraken over. "Alles is nog in onderzoek", aldus de woordvoerder. Ook is er niet bekend of er aangifte is gedaan en of de hackers losgeld hebben geëist. Wel klinkt er een gerucht dat het zou moeten gaan om een Russische cyberaanval.

Lees ook: 'VDL aangevallen door Russische hackers'

Limburgse vestigingen
In onze provincie heeft VDL vestigingen in Born (Nedcar), Venlo, Weert, Nederweert, Swalmen, Sevenum en Hoensbroek. Onder de vlag van VDL vallen 105 bedrijven, actief in negentien landen. Voor het industrieconcern werken ruim 15.000 medewerkers.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen