Overslaan en naar de inhoud gaan

Gevangenissen grijpen in: mondkapje verplicht voor personeel

Geplaatst opmaandag 2 november 2020 - 17:17

De gevangenissen in Roermond en Ter Peel zijn om: medewerkers zijn sinds maandag verplicht een mondkapje te dragen op plekken waar ze contact hebben met gevangenen.

Het is een direct gevolg van een reeks nieuwe coronagevallen. Vorige week testte een medewerker van de Roermondse bajes nog positief.

Lees ook: Corona in Roermondse gevangenis: negen medewerkers thuis

Twaalf man thuis
Als gevolg zaten acht collega's in thuisquarantaine en werden vier gevangenen uit voorzorg op hun cel gehouden, bleek uit informatie van L1. Dit werd bevestigd door gevangeniswoordvoerder Robert Meijer. Inmiddels is het aantal medewerkers van de Roermondse gevangenis dat thuiszit opgelopen naar twaalf. "Dit aantal is opgelopen naar aanleiding van bron- en contactonderzoek", zegt Meijer.

Nieuwe besmetting
Er is geen nieuw coronageval vastgesteld binnen het personeelsbestand. Een gevangene is wél positief getest en heeft milde klachten. Elf andere gevangenen zitten in quarantaine op hun cel. Zij worden gemonitord door de medische dienst. Het is overigens niet voor het eerst dat ze in Roermond met corona worden geconfronteerd; tijdens de eerste golf raakte een medewerkster besmet.

Massaal in quarantaine
Ook in vrouwengevangenis Ter Peel in Evertsoord moet men alle zeilen bijzetten om corona het hoofd te bieden. Begin deze maand moesten al veertig gevangenen in quarantaine, nadat één gevangene positief testte. Een medewerker was ook besmet. Inmiddels zitten er in Ter Peel geen gevangenen meer in quarantaine, maar zitten twee personeelsleden wel noodgedwongen thuis. Eén van hen is besmet.

Lees ook: Corona in vrouwengevangenis: 40 vrouwen in quarantaine

Geen anderhalve meter
Volgens gevangeniswoordvoerder Meijer doen gevangenissen hun best om het virus buiten te houden. De Sittardse bajes stelde op 20 oktober een mondkapjesregel in voor personeel, maar alleen op plekken waar de anderhalve meter-regel niet gehanteerd kan worden. Gevangenen die nieuw zijn, worden eerst acht dagen in afzondering geplaatst.

Gevangenen mogen overigens geen mondkapje dragen. "Vanwege de veiligheid", zegt Meijer. "Het is voor medewerkers belangrijk om gedetineerden te kunnen identificeren en om basis van gelaatsuitdrukkingen hun gemoedstoestand in te kunnen schatten."

Personeel in polonaise
Het probleem ligt echter niet bij de gevangenen, maar de bewaarders, zo denkt advocaat Marcel Heuvelmans. "Ik was vorige week maandag nog in de gevangenis in Roermond en ik was echt verbaasd. Gevangenen werden gefouilleerd zonder mondkapje, dat begrijp ik gewoon niet. Personeel loopt nog net niet in polonaise naar buiten. Waarom moet dat zo?"

Lees ook: Onrust in gevangenis Roermond: bewaker besmet met corona

Volgens Heuvelmans wordt van advocaten verwacht dat ze een mondkapje dragen als ze een gevangenis betreden. "Ik ben zelf heel voorzichtig, draag keurig dat mondkapje en dan wordt er daar zo laconiek mee omgegaan."

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen