Overslaan en naar de inhoud gaan

Gevangenismedewerker opgepakt in groot smokkelonderzoek

Geplaatst opwoensdag 15 december 2021 - 13:12

Een 23-jarige medewerker van de gevangenis in Sittard is woensdag gearresteerd op verdenking van het binnensmokkelen van drugs en telefoons. Hij is aangehouden op de parkeerplaats van de bajes.

Politie en gevangenisdirectie bevestigen de arrestatie na onderzoek van L1. De man is officieel aangehouden op verdenking van 'ambtelijke corruptie'.

Lees ook: Gevangenen smokkelden drugs en smartphones tijdens lockdown

Onderling wantrouwen
De arrestatie vloeit voort uit een groot onderzoek naar smokkel binnen de Sittardse gevangenis. Al jaren bestaat er onderling wantrouwen binnen het personeelsbestand, want veel medewerkers vragen zich af hoe er zoveel smokkelwaar binnen de muren belandt.

Recent onderzoek van L1 toont bovendien aan dat er tijdens de coronalockdown aanzienlijk meer drugs en telefoons in de Sittardse bajes zijn gevonden dan in de gevangenissen in Evertsoord en Roermond samen; 104 smokkelproducten in Sittard tegenover 9 stuks in de andere inrichtingen.

Telefoons onderzocht
Dit alles leidde tot een onderzoek naar eigen medewerkers. Telefoons die in de gevangenis zijn gevonden, zijn overgedragen aan de politie en door experts onderzocht. Er is specifiek gekeken naar gewiste tekstberichten en belgeschiedenis, maar ook naar waar de telefoon en de simkaart zijn gekocht en door wie. Zo wilde men achterhalen wie betrokken waren bij het binnensmokkelen van de betreffende telefoons.

Gevangenis PI Sittard Geerhorst stock
Foto: Bas Dingemanse

Personeel omgekocht
Hoewel meerdere medewerkers van de Sittardse inrichting zijn onderzocht, is er vooralsnog één gearresteerd. Daar is het echter niet bij gebleven. In een eerder stadium is er een vrouw aangehouden die niet in de gevangenis werkt. Zij zou gevangenispersoneel geld hebben betaald om goederen naar binnen te smokkelen voor haar gedetineerde man.

Vrouw vrijgelaten
De advocate van de vrouw, Francoise Landerloo, stelt dat er vooralsnog geen bewijs is gevonden voor die verdenking. "In dat onderzoek is niet komen vast te staan dat de invoer van contrabande naar haar partner via een medewerker is gegaan." De vrouw heeft korte tijd vastgezeten, maar is inmiddels op vrije voeten. Ze blijft wel verdachte.

Geld aangenomen
Of de gearresteerde gevangenismedewerker wordt gelinkt aan deze vrouwelijke verdachte, is vooralsnog onduidelijk. Hij zou wel geld hebben aangenomen om verboden goederen binnen de gevangenismuren te smokkelen. De politie heeft woensdag meteen na zijn aanhouding ook de woning van de verdachte medewerker onderzocht. Of daar iets is gevonden, wil een woordvoerster op dit moment niet kwijt.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen