Overslaan en naar de inhoud gaan

Gevangenis mag cipiers niet ontslaan na declaratieschandaal

Geplaatst opzaterdag 1 augustus 2020 - 7:57

Het declaratieschandaal in de Roermondse gevangenis krijgt een bijzonder staartje. De kantonrechter heeft bepaald dat twee cipiers, die bij de grootschalige fraude betrokken waren, niet ontslagen mogen worden.

Daar blijft het niet bij: gevangenisorganisatie Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) kan vooralsnog fluiten naar de verduisterde 30.000 euro.

Lees ook: Declaratieschandaal in gevangenis: personeel verzon reisjes

Financiële problemen
De gevangeniskoepel wilde van de mannen af, omdat ze onder aanvoering van een inmiddels vertrokken leidinggevende tal van valse declaraties indienden. Die leidinggevende kampte met financiële problemen en zag het declaratieplan als een oplossing voor zijn zorgen. Een cipier diende 'slechts' 2.169 euro aan nepdeclaraties in, de ander factureerde 27.809 euro.

Inlogcode uitgeleend
Het is die laatste cipier die de zaak uit zichzelf opbiechtte bij de gevangenisdirectie. Naar eigen zeggen werd hij door zijn baas onder druk gezet om mee te doen aan het declaratieschandaal. Op een zeker moment zou zijn baas zelfs zijn inlogcode hebben gehad, zodat deze zelf valse declaraties kon indienen via het account van de cipier en ze vervolgens ook zelf kon goedkeuren.

Uitvlucht in cocaïne
De leidinggevende heeft inmiddels toegegeven dat hij het plan verzon en de cipier daarin meetrok. "Ik heb het moeilijk gehad als leidinggevende, ging twijfelen aan mijzelf. Ik zat in een dip en heb mijn uitvlucht gezocht in cocaïne." Hij verklaarde ook 'wanhopig en ernstig op zoek naar geld' te zijn geweest voor zijn verslaving. Volgens de leidinggevende zette hij de cipier echter niet onder druk.

Hij bespeelde de cipier wel, zo verklaarde de leidinggevende. "Ik zei dat mijn echtgenote ziek was, dat ik grote problemen had met haar gezondheid."

ANP-301057712
Voormalig minister van justitie Piet Hein Donner bezoekt een cel in de Roermondse gevangenis, in 2004.
Archieffoto: ANP

Vreemde realiteit
"Natuurlijk wist ik dat het een keer uit zou komen en dat het fout zou gaan. Ik was echter geheel de weg kwijt. De realiteit was vreemd geworden, ik was een verslaafde en moest aan geld komen. Dit ging gemakkelijk", zei de baas van beide cipiers. In augustus 2018 vertrok hij uit eigen beweging. Daarbij kreeg hij volgens verschillende bronnen een vertrekpremie van 75.000 euro mee.

Kwalijke rol
Ondanks al het bovenstaande oordeelde de rechter dat beide cipiers, die wel nog in de Roermondse bajes werkzaam waren, niet mogen worden ontslagen. Volgens de rechter is de gevangenis te makkelijk voorbijgegaan aan de kwalijke rol van de leidinggevende. Ook hechtte de rechter veel waarde aan het feit dat een van de cipiers de zaak aan het licht bracht.

Euro's verdampt
De gevangenis lijkt dus naar de verduisterde euro's te kunnen fluiten, tenzij er een hoger beroep komt of een civiele procedure wel succesvol blijkt. Daar komt bovenop dat de DJI de proceskosten in beide zaken moet betalen; in totaal precies 1.440 euro. Gevangeniswoordvoerder Robert Meijer laat weten dat de vonnissen nog bestudeerd moeten worden en er tot dan geen inhoudelijke reactie kan worden gegeven.

Overigens loopt er ook nog een strafrechtelijk onderzoek naar het declaratieschandaal. Justitie laat weten dat dit onderzoek nog in volle gang is.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen