Overslaan en naar de inhoud gaan

Gevangenis laat vrouw per ongeluk gaan door rekenfout

Geplaatst opdonderdag 22 juli 2021 - 6:00

De vrouwengevangenis in Evertsoord heeft door een rekenfout een gevangene laten gaan die nog vast had moeten zitten. Ze heeft een celstraf van zeven maanden openstaan en is nog niet teruggekeerd.

Dat blijkt uit informatie van L1. Gevangeniswoordvoerder Robert Meijer bevestigt dat een gedetineerde te vroeg is ontslagen.

Handmatig invoeren
De datum waarop een gevangene in vrijheid wordt gesteld, wordt automatisch berekend. Er moet echter handmatig informatie in het computersysteem worden ingevoerd voordat die berekening überhaupt kan plaatsvinden. "Denk bijvoorbeeld aan zaken als het aantal dagen voorarrest dat van de straf wordt afgetrokken", legt Meijer uit.

Complexe rekensom
In dit specifieke geval ging het mis, omdat de vrouw in meerdere zaken is veroordeeld. Oude en nieuwe straffen liepen door elkaar. "Door de complexiteit van het vonnis is de berekening fout gegaan", zegt de gevangeniswoordvoerder. Hij spreekt van een 'pijnlijke, menselijke fout'. "Dit had niet mogen gebeuren."

Maatregelen genomen
De misser had overigens ook op kunnen vallen tijdens de standaard cross-controle, waarbij de vrijlating van een gevangene nog eens tegen het licht wordt gehouden. Ook daar gingen echter geen alarmbellen af. "Deze gebeurtenis is voor de directie aanleiding geweest om de interne controles en checks anders te organiseren en aan te scherpen", vertelt Meijer.

"Zo zal de leidinggevende van de afdeling Detentie en Re-integratie voortaan meekijken, voordat het ontslagproces in gang wordt gezet. Uiteraard is de casus ook uitgebreid besproken met de medewerkers van de betrokken afdeling."

Nooit eerder gebeurd
Ieder jaar vertrekken er gemiddeld 830 gevangenen uit de inrichting in Evertsoord, bekend als gevangenis Ter Peel. Volgens de directie is het niet eerder gebeurd dat een gevangene door een fout te vroeg uit Ter Peel vertrok. Diezelfde directie heeft politie en justitie op de hoogte gebracht. Zij moeten er nu voor zorgen dat de vrouw alsnog de laatste zeven maanden van haar straf uitzit.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen