Overslaan en naar de inhoud gaan

Gevangenis laat vrouw per ongeluk gaan door rekenfout

Geplaatst opdonderdag 22 juli 2021 - 6:00

De vrouwengevangenis in Evertsoord heeft door een rekenfout een gevangene laten gaan die nog vast had moeten zitten. Ze heeft een celstraf van zeven maanden openstaan en is nog niet teruggekeerd.

Dat blijkt uit informatie van L1. Gevangeniswoordvoerder Robert Meijer bevestigt dat een gedetineerde te vroeg is ontslagen.

Handmatig invoeren
De datum waarop een gevangene in vrijheid wordt gesteld, wordt automatisch berekend. Er moet echter handmatig informatie in het computersysteem worden ingevoerd voordat die berekening ├╝berhaupt kan plaatsvinden. "Denk bijvoorbeeld aan zaken als het aantal dagen voorarrest dat van de straf wordt afgetrokken", legt Meijer uit.

Complexe rekensom
In dit specifieke geval ging het mis, omdat de vrouw in meerdere zaken is veroordeeld. Oude en nieuwe straffen liepen door elkaar. "Door de complexiteit van het vonnis is de berekening fout gegaan", zegt de gevangeniswoordvoerder. Hij spreekt van een 'pijnlijke, menselijke fout'. "Dit had niet mogen gebeuren."

Maatregelen genomen
De misser had overigens ook op kunnen vallen tijdens de standaard cross-controle, waarbij de vrijlating van een gevangene nog eens tegen het licht wordt gehouden. Ook daar gingen echter geen alarmbellen af. "Deze gebeurtenis is voor de directie aanleiding geweest om de interne controles en checks anders te organiseren en aan te scherpen", vertelt Meijer.

"Zo zal de leidinggevende van de afdeling Detentie en Re-integratie voortaan meekijken, voordat het ontslagproces in gang wordt gezet. Uiteraard is de casus ook uitgebreid besproken met de medewerkers van de betrokken afdeling."

Nooit eerder gebeurd
Ieder jaar vertrekken er gemiddeld 830 gevangenen uit de inrichting in Evertsoord, bekend als gevangenis Ter Peel. Volgens de directie is het niet eerder gebeurd dat een gevangene door een fout te vroeg uit Ter Peel vertrok. Diezelfde directie heeft politie en justitie op de hoogte gebracht. Zij moeten er nu voor zorgen dat de vrouw alsnog de laatste zeven maanden van haar straf uitzit.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen