Overslaan en naar de inhoud gaan

Gevangenis als opvang voor daklozen: 'Net een hotel'

Geplaatst opdonderdag 16 april 2020 - 12:27

Dak- en thuislozen kunnen sinds dinsdag terecht bij de tijdelijke opvanglocatie in de voormalige gevangenis Overmaze in Maastricht en dat bevalt goed.

Een nieuwe locatie was hoog nodig, omdat in de huidige dag- en nachtopvang van het Leger des Heils aan de Statensingel de maatregelen van het RIVM niet konden worden nageleefd.

Gevangenis
In totaal kunnen er 41 dak- en thuislozen verblijven bij de tijdelijke opvang. Woensdagnacht zijn er 32 mensen blijven slapen. Een van de mensen is Dimitri de Jong. De Jong is sinds 3 maanden dakloos en kwam midden in de coronacrisis bij het Leger des Heils terecht. "Een gevangenis kun je het niet meer noemen. Het voelt eerder als een hotel", vertelt hij lachend.

Video: L1

Niet veilig
Het is een groot verschil met de opvang aan de Statensingel. Daar waren alleen slaapzalen en konden ze geen anderhalve meter afstand van elkaar bewaren. De daklozen waren daar bang dat het virus zich snel onder hun kon verspreiden. "We hadden er last van dat de ruimte zo klein was. Dat gaf niet echt een veilig gevoel als bewoner", zegt De Jong. "Als de corona uitgebroken was, dan hadden we wel een probleem gehad."

Coronaverdenkingen
Gelukkig zijn onder de groep daklozen in Limburg nog geen coronagevallen, vertelt Joke Wisseborn, directeur van het Leger des Heils Limburg en Brabant. "We hebben twee verdenkingen gehad in deze groep. Die hebben we laten testen in coronacentrum in Urmond en bleken negatief."

Had eerder gemoeten
Dimitri de Jong had het gevoel dat een betere opvang eerder had moeten gebeuren. "Maar ik heb later wel moeten begrijpen dat het gewoon niet zo snel ging." Volgens Wisseborn was sneller gewoonweg niet mogelijk. "Binnen drie weken hebben we dit helemaal gerealiseerd. Ik ben ervan overtuigd dat het niet sneller kon."

Menselijker
Het 'hotel' bevalt de tijdelijke bewoners van de gevangenis Overmaze wel. "Ik hoop niet dat het tijdelijk is. Het is hier een stuk menselijker", aldus De Jong. Als het aan het Leger des Heils ligt mag de gevangenis een permanente opvang worden. "Ja natuurlijk zouden we dat graag willen, maar dat moet in overleg met de eigenaar van de voormalige gevangenis en de gemeente Maastricht. Gelukkig zijn we al met de gemeente in gesprek om die opvang op een goede manier te transformeren."

De opvang in Overmaze blijft in gebruik zolang alle maatregelen gelden om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen