Overslaan en naar de inhoud gaan

Gevangenen woedend over corona-ingrepen: 'Onmenselijk'

Geplaatst opdinsdag 20 april 2021 - 16:15

De coronagolf in de Sittardse gevangenis en de daaropvolgende maatregelen hebben tot grote woede geleid onder de gevangenen. Ze kunnen niet bellen, douchen of luchten, en spreken van een 'onmenselijke situatie'.

Dat zeggen de gevangenen in verschillende gesprekken met L1.

Lees ook: Coronagolf teistert Sittardse bajes: 26 gevangenen besmet

Geplaagde gevangenis
Sinds een maand wordt de Sittardse inrichting geregeld geplaagd door het coronavirus. Complete afdelingen gingen op slot nadat medewerkers besmet bleken. Later werden ook verschillende gevangenen positief getest op het virus. Vorige week telde de gevangenis 26 besmette gedetineerden en zeven positief geteste medewerkers.

Stevige ingreep
Om die reden werd er stevig ingegrepen. Mannen van twee afdelingen moesten verplicht op hun eigen vloer blijven, twee andere afdelingen met in totaal 130 gevangenen gingen op slot. Deze 130 mannen mochten wel dagelijks een half uur luchten, en bellen met hun advocaat of het thuisfront. De De destreffende gevangenen claimen echter dat ook dat niet meer gebeurt.

Vuile onderbroeken
"We zitten de hele dag op onze cel. Dat halve uurtje luchten, daar komt helemaal niks van terecht. We kunnen ook niet bellen, niet douchen. Hier zitten mensen die al dagen dezelfde onderbroek dragen, omdat ook die niet gewassen wordt. Het is gewoon onmenselijk", laat een van de gedetineerden weten. "Al onze rechten worden ons hier ontnomen."

Gevangenis cel PI bajes Sittard
Foto: L1

Noodzakelijk kwaad
Het klopt dat het beloofde halve uur luchten en het bellen is geschrapt, bevestigt gevangeniswoordvoerder Robert Meijer. "Dit is een vervelende maatregel voor de betrokkenen, maar wel noodzakelijk. We nemen deze maatregelen om de kans op verdere besmettingen zo klein mogelijk te houden."

De gevangenis heeft contact opgenomen met familie van de desbetreffende gevangenen. "Om hen te laten weten dat de gedetineerden maar beperkt contact kunnen leggen."

Oplopende cijfers
Ondertussen is het aantal besmettingen in de bajes opgelopen. Inmiddels zitten 39 medewerkers thuis, omdat ze positief zijn getest óf uit voorzorg. Daarnaast zijn er ook nog 34 gevangenen besmet. Zo'n 235 gevangenen zitten momenteel in isolatie. Dat zij niet mogen douchen, heeft te maken met het feit dat de badruimte na iedere douchebeurt moet worden gepoetst en geventileerd. Daar is simpelweg te weinig personele ruimte voor.

Lees ook: Negentig Sittardse gevangenen uit voorzorg in quarantaine

Volstrekt onwenselijk
Het bleek ook voor advocaten moeilijk, zo niet onmogelijk om contact te leggen met Sittardse gevangenen. Onbegrijpelijk, vindt advocaat Wesley Houben. "Dit virus houdt het land al ruim een jaar in zijn greep, waardoor de PI Sittard wat mij betreft voldoende tijd heeft gehad om te anticiperen op besmettingen binnen de inrichting."

"Het ontzeggen van het recht op telefoongesprekken met de buitenwereld en luchten is volstrekt onwenselijk en in strijd met de Penitentiaire Beginselenwet. Laten we niet vergeten dat ook de personen in de gevangenis te maken krijgen met dit virus en het er voor hen op deze manier zeker niet makkelijker op wordt."

Nieuwe testronde
De gevangenis heeft inmiddels een oplossing bedacht voor het 'advocatenprobleem': sinds dinsdag is er een draadloze telefoon waarmee gedetineerden met hun advocaat kunnen bellen, zegt woordvoerder Meijer. Twee afdelingen worden dinsdag opnieuw getest op corona. Dan moet blijken of er in de komende dagen versoepelingen mogelijk zijn. "Naar verwachting kunnen we donderdag het dagprogramma weer opstarten voor een groot deel van de gedetineerden."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen