Overslaan en naar de inhoud gaan

Gevangenen konden maandenlang verboden nummers bellen

Geplaatst opzaterdag 17 april 2021 - 9:26

Door een technische fout hebben gevangenen maandenlang nummers kunnen bellen die normaal gesproken geblokkeerd zijn. Het gaat om telefoonnummers van slachtoffers en nabestaanden, maar ook om sekslijnen.

Dat blijkt uit informatie van L1 en wordt bevestigd door gevangeniskoepel Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).

Lees ook: Honderden geheime gesprekken met advocaten opgenomen

Zwarte lijst
Een gevangene heeft iedere week recht op minstens één telefoontje. Alle gesprekken worden opgenomen en er bestaat een zwarte lijst, met daarop nummers van mensen of bedrijven die om uiteenlopende redenen niet gebeld mogen worden. Het gaat bijvoorbeeld om mensen met wie een gevangene een contactverbod heeft. Ook sekslijnen staan op de zwarte lijst.

Daarnaast mogen bajesklanten niet bellen naar bezorgdiensten, slachtoffers, nabestaanden, doorkiesnummers van ambtenaren en contacten in het criminele circuit.

Verkeerd verbonden
Deze nummers worden normaal gesproken automatisch geblokkeerd. Op 9 maart ontdekte de DJI dat er tóch naar verboden telefoonnummers is gebeld. Nader onderzoek leerde dat het om een programmeerfout ging van de leverancier van de gevangenistelefoons. Die fout is er op 23 september 2020 ingeslopen. Sindsdien is er 175 keer gebruik gemaakt van die situatie.

Opnieuw fout
Een woordvoerder van DJI bevestigt de programmeerfout. Hij kan niet ingaan op concrete zaken, bijvoorbeeld welke nummers er zijn gedraaid en vanuit welke gevangenissen dat is gebeurd. Het is niet voor het eerst dat de techniek rondom de gevangenistelefoons hapert. Eerder meldde L1 al dat honderden gesprekken tussen gevangenen en hun advocaat ten onrechte waren opgenomen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen