Overslaan en naar de inhoud gaan

Gevangenen konden maandenlang verboden nummers bellen

Geplaatst opzaterdag 17 april 2021 - 9:26

Door een technische fout hebben gevangenen maandenlang nummers kunnen bellen die normaal gesproken geblokkeerd zijn. Het gaat om telefoonnummers van slachtoffers en nabestaanden, maar ook om sekslijnen.

Dat blijkt uit informatie van L1 en wordt bevestigd door gevangeniskoepel Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).

Lees ook: Honderden geheime gesprekken met advocaten opgenomen

Zwarte lijst
Een gevangene heeft iedere week recht op minstens één telefoontje. Alle gesprekken worden opgenomen en er bestaat een zwarte lijst, met daarop nummers van mensen of bedrijven die om uiteenlopende redenen niet gebeld mogen worden. Het gaat bijvoorbeeld om mensen met wie een gevangene een contactverbod heeft. Ook sekslijnen staan op de zwarte lijst.

Daarnaast mogen bajesklanten niet bellen naar bezorgdiensten, slachtoffers, nabestaanden, doorkiesnummers van ambtenaren en contacten in het criminele circuit.

Verkeerd verbonden
Deze nummers worden normaal gesproken automatisch geblokkeerd. Op 9 maart ontdekte de DJI dat er tóch naar verboden telefoonnummers is gebeld. Nader onderzoek leerde dat het om een programmeerfout ging van de leverancier van de gevangenistelefoons. Die fout is er op 23 september 2020 ingeslopen. Sindsdien is er 175 keer gebruik gemaakt van die situatie.

Opnieuw fout
Een woordvoerder van DJI bevestigt de programmeerfout. Hij kan niet ingaan op concrete zaken, bijvoorbeeld welke nummers er zijn gedraaid en vanuit welke gevangenissen dat is gebeurd. Het is niet voor het eerst dat de techniek rondom de gevangenistelefoons hapert. Eerder meldde L1 al dat honderden gesprekken tussen gevangenen en hun advocaat ten onrechte waren opgenomen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen