Overslaan en naar de inhoud gaan

Gevangenen konden maandenlang verboden nummers bellen

Geplaatst opzaterdag 17 april 2021 - 9:26

Door een technische fout hebben gevangenen maandenlang nummers kunnen bellen die normaal gesproken geblokkeerd zijn. Het gaat om telefoonnummers van slachtoffers en nabestaanden, maar ook om sekslijnen.

Dat blijkt uit informatie van L1 en wordt bevestigd door gevangeniskoepel Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).

Lees ook: Honderden geheime gesprekken met advocaten opgenomen

Zwarte lijst
Een gevangene heeft iedere week recht op minstens één telefoontje. Alle gesprekken worden opgenomen en er bestaat een zwarte lijst, met daarop nummers van mensen of bedrijven die om uiteenlopende redenen niet gebeld mogen worden. Het gaat bijvoorbeeld om mensen met wie een gevangene een contactverbod heeft. Ook sekslijnen staan op de zwarte lijst.

Daarnaast mogen bajesklanten niet bellen naar bezorgdiensten, slachtoffers, nabestaanden, doorkiesnummers van ambtenaren en contacten in het criminele circuit.

Verkeerd verbonden
Deze nummers worden normaal gesproken automatisch geblokkeerd. Op 9 maart ontdekte de DJI dat er tóch naar verboden telefoonnummers is gebeld. Nader onderzoek leerde dat het om een programmeerfout ging van de leverancier van de gevangenistelefoons. Die fout is er op 23 september 2020 ingeslopen. Sindsdien is er 175 keer gebruik gemaakt van die situatie.

Opnieuw fout
Een woordvoerder van DJI bevestigt de programmeerfout. Hij kan niet ingaan op concrete zaken, bijvoorbeeld welke nummers er zijn gedraaid en vanuit welke gevangenissen dat is gebeurd. Het is niet voor het eerst dat de techniek rondom de gevangenistelefoons hapert. Eerder meldde L1 al dat honderden gesprekken tussen gevangenen en hun advocaat ten onrechte waren opgenomen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen