Overslaan en naar de inhoud gaan

Gevangene tegen koning: 'Hier misschien beter dan buiten'

Geplaatst opdonderdag 25 maart 2021 - 22:40

Het digitale bezoek van koning Willem-Alexander aan de vrouwengevangenis Ter Peel in Evertsoord gaf vijf gedetineerden de kans met het staatshoofd te praten. Ze spraken over corona, gemis én Skype.

De koning sprak donderdag via een videoverbinding met de gevangenisdirectie, een groep medewerkers, leden van de Commissie van Toezicht en dus vijf gevangenen.

Lees ook: Koning brengt digitaal bezoek aan vrouwengevangenis

Uurtje luchten
Het staatshoofd was met name benieuwd naar de impact van het coronavirus op het leven in de gevangenis. "Ik werk op een afdeling met zestig gedetineerden, daar is een coronabesmetting geweest", zei een gevangenismedewerkster. "Dan moeten al die mensen in isolatie op eigen cel. Ze mogen niet douchen, krijgen geen programma, geen bezoek. Alleen een uurtje luchten."

Daarnaast moeten gevangenen bij binnenkomst acht dagen in quarantaine. Ze verblijven dan 23 uur per dag op een cel van vierkante meter, liet gevangenisdirecteur Arend de Korte de koning zien. Dergelijke maatregelen hebben volgens de medewerkers grote impact. "Maar er is gelukkig ook veel begrip. Mensen in de gevangenis volgen het nieuws natuurlijk ook."

Eén familie
Dat bleek ook tijdens het gesprek tussen de koning en vijf vrouwelijke gevangenen. "We zijn hier één familie, dus we zijn de hele dag met zijn allen in één ruimte. Wat dat betreft hebben we het hier misschien wel beter dan buiten", zei een 81-jarige gedetineerde. "Alleen: als je bijvoorbeeld op vrijdag om 16:00 je cel in moet en er de volgende dag pas om 13:00 uur uit mag... dat is wel een lange ruk."

Lees ook: Corona in vrouwengevangenis: 40 vrouwen in quarantaine

Geen verbinding
Op dat vlak zien de vrouwen graag iets meer speling. Ook gaven ze de koning mee dat de Skype-verbinding, die het gebrek aan bezoek tijdens corona moet compenseren, wel erg vaak hapert. "Een veelgehoorde klacht. We zijn druk bezig alle wifi-verbindingen op niveau te krijgen", zei directeur De Korte. "Verder zorgen ze netjes voor ons, hoor", vulde de 81-jarige gevangene aan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen