Overslaan en naar de inhoud gaan

Gevangene stierf na overdosis MDMA: 'Hoe kon dit gebeuren?'

Geplaatst opzondag 17 mei 2020 - 15:29

Onderzoek naar het overlijden van een gevangene in Sittard heeft uitgewezen dat hij een overdosis MDMA had genomen. De 42-jarige Sven werd op 6 april dood aangetroffen in zijn cel.

Zijn familie vindt het onbegrijpelijk dat Sven uitgerekend in een gevangenis genoeg drugs voorhanden had voor een overdosis.

Lees ook: Personeel van Sittardse bajes vindt dode gevangene in cel

Geen bezoek
Op het moment dat Sven overleed, was er al weken geen bezoek meer welkom in gevangenissen vanwege de coronacrisis. Daarnaast mochten gevangenen niet met verlof. Sven had volgens zijn familie sowieso nog geen verlof gehad en had voor het laatst bezoek gehad in februari. "Hoe kan hij dan toch aan die drugs komen?", vraagt zijn moeder zich af. Ze wordt liever niet bij naam genoemd.

Twee onderzoeken
De gevangenisdirectie probeert ook te achterhalen hoe de gedetineerde aan de drugs kwam, laat woordvoerder Robert Meijer weten. Er loopt een onderzoek. "Daarnaast doet Dienst Justitiële Inrichtingen een calamiteitenonderzoek en hebben we de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd geïnformeerd."

Lees ook: Sittardse gevangenis wapent zich tegen smokkelgooiers

Meer vragen
De familie heeft naar eigen zeggen al geprobeerd antwoorden te krijgen van de gevangenisdirectie. "Er werd gezegd dat de drugs misschien over de muur zijn gegooid", zegt Svens moeder. "Maar dat roept weer vragen op. Krijg je genoeg over de muur voor een overdosis? En kijken bewakers dan even de andere kant op? Waarom hangen ze dan geen netten op?"

Heen en weer
Familie van Sven zit nog met tal van vragen. "We hebben nooit een rapport gezien waarin staat hoe hij is overleden. Hebben ze wel onderzoek gedaan? En is dat wel goed gedaan? Misschien is er iets anders gebeurd, misschien heeft iemand hem bewust een hogere dosis gegeven. Je gaat de gekste dingen denken, mijn gevoelens zijn helemaal heen en weer geschud", laat de moeder weten.

Geen lieverdje
Haar zoon krijgt ze niet meer terug, beseft ze. "Maar Sven moet de laatste zijn. Kijk, hij was geen lieverdje. Sven was verslaafd. Ik ben jarenlang bang geweest dat zoiets zou gebeuren. Toen hij naar de gevangenis ging, was ik eerlijk gezegd gerustgesteld. Je verwacht niet dat iemand daar een overdosis kan nemen. Er moet nu echt streng worden opgetreden."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen