Overslaan en naar de inhoud gaan

Gevangene mag stervende vader niet bezoeken door corona

Geplaatst opdinsdag 31 maart 2020 - 16:52

Een man die vastzit in de gevangenis in Roermond mag zijn cel niet verlaten om afscheid te nemen van zijn terminale vader. De gevangenis wil geen risico nemen met oog op het coronavirus.

Dat laat advocaat Job Knoester weten. Hij staat gevangene Ricardo bij, die een celstraf van 2,5 jaar uitzit voor diefstal met geweld.

Keelkanker en corona
Volgens Knoester heeft de vader van Ricardo keelkanker. Daar is onlangs een coronabesmetting bovenop gekomen. Reden voor Ricardo om te vragen of hij zijn vader mag bezoeken, zodat hij hem in ieder geval nog heeft kunnen zien in het geval van overlijden.

Twee weken isolatie
Hij heeft al vaker verzoeken ingediend om zijn vader te bezoeken en tot op heden zijn al zijn verzoeken afgewezen. Volgens Knoester had er nu wel een uitzondering gemaakt kunnen worden, vanwege de recente coronabesmetting. "Ricardo heeft zelfs aangeboden twee weken in isolatie te willen zitten bij terugkomst in de gevangenis, om eventuele verspreiding van het virus te voorkomen."

'Niet humaan'
De advocaat zegt dat Ricardo bereid is tot verdere voorzorgsmaatregelen, maar de gevangenis wil er niet in mee. "Dat vind ik niet humaan", zegt Knoester. "Personeel wordt niet gecontroleerd en gaat de gevangenis in en uit, maar hier kan geen uitzondering worden gemaakt. We laten het hier niet bij zitten, nee. We starten een beklagprocedure."

Grote gevolgen
Een woordvoerder van de gevangenis laat weten niet op zaken van individuele gevangenen in te gaan, maar schetst wel een algemeen beeld. "We begrijpen goed dat de genomen maatregelen veel impact hebben en voor grote teleurstelling kunnen zorgen bij gedetineerden, maar hiermee hopen we de impact van het coronavirus op de organisatie te beperken. Een besmetting heeft grote gevolgen voor personeel en justitiabelen. Hen beschermen staat voorop."

Lees ook: Extra filmpakket en Skype voor Roermondse gevangenen

Veel begrip
De gevangenis kan volgens de woordvoerder op veel begrip rekenen. "We zien dat gedetineerden veelal begrip hebben voor de genomen maatregelen, omdat het ook gaat om hun eigen veiligheid en gezondheid. In alle inrichtingen wordt hard gewerkt met de mogelijkheden die er zijn in de uitzonderlijke situatie waarin we ons bevinden."

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen