Overslaan en naar de inhoud gaan

'Gevangene gaf opdracht voor brandstichting bij ex-vriendin'

Geplaatst opwoensdag 2 december 2020 - 7:01

De veroordeelde stalker Ruud V. (46) uit Venlo heeft zeker twee mensen benaderd om brand te stichten bij zijn ex-vriendin, stelt justitie. Een van de beoogde uitvoerders zou Mariusz O. (34) zijn.

De Poolse dertiger ontkent dat hij iets van doen heeft met de brandstichting op bestelling.

Flinke handenbinder
Ruud V. is een flinke handenbinder gebleken voor justitie, sinds hij en zijn ex-vriendin uit elkaar gingen. Hij werd in 2018 veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf voor het stalken van de vrouw en kreeg in de zomer van 2019 vijf jaar gevangenisstraf voor twee brandstichtingen en opnieuw het stalken van zijn voormalige geliefde.

Een van de branden stichtte hij door een molotovcocktail bij een pand in het Brabantse Nuenen naar binnen te gooien. Het ging om het kantoor van de nieuwe partner van zijn ex. Eerder had Ruud ook diens auto in brand gestoken.

Lees ook: Veroordeelde stalker uit Venlo stuurt mensen vanuit cel aan

Langslepende zaak
Eind juli van dit jaar kwam de politie met een opvallend statement: er waren ontwikkelingen in een 'langslepende stalkingzaak'. Het ging om de kwestie rondom Venlonaar Ruud. 'Het lijkt erop dat de hoofdverdachte in deze stalkingzaak andere personen heeft benaderd om brand te stichten bij auto’s en panden van de betrokkenen.'

Three of free?
Volgens justitie is Mariusz een van de zeker twee beoogde brandstichters. Tijdens een afgeluisterd telefoongesprek met Ruud zou de Pool in het Engels hebben gezegd: "I will do it for three." Justitie denkt dat hij daarmee de klus aannam en dat met three het bedrag werd bedoeld; driehonderd of misschien zelfs drieduizend euro. Mariusz claimt dat hij free zei. Dus vrij vertaald: 'Ik doe het voor niks.'

Mysterieuze brief
Maar wat zou hij dan voor niks doen? Een brief afgeven aan iemand, verklaarde Mariusz bij de rechter. Wie diegene was, dat wist de Pool niet. Hij zou door iemand worden gebeld en aan diegene moest hij de geheimzinnige brief geven.

"Het is wel duidelijk dat meneer V. brand wilde stichten", zegt advocate Francoise Landerloo, die Mariusz bijstaat. "Maar we kunnen ook constateren dat mijn cliënt drie maanden met dat briefje op zak liep en er niets mee heeft gedaan." Landerloo ziet graag dat haar cliënt zijn zaak in vrijheid mag volgen, maar de rechter ziet dat niet zitten.

Het is nog niet bekend wanneer het inhoudelijke proces begint.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen