Overslaan en naar de inhoud gaan

Gevaarlijke beroepen kennen vaak geen 'gevarengeld'

Geplaatst opwoensdag 11 april 2018 - 8:33

Mensen met een beroep met een verhoogde kans op lichamelijk letsel, ontvangen zelden 'gevarengeld'.

Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) en vacaturezoekmachine Adzuna.

Van dak gevallen
Math Smeijsters uit Heerlen heeft zo'n gevaarlijk beroep, hij is al 40 jaar dakdekker. Maar gevarengeld heeft hij nooit gekregen in de tientallen jaren dat hij in loondienst was. Smeijsters: "Ik ben ooit eens gevallen, maar dat is al jaren geleden." Sinds enkele jaren is hij zelfstandig, en heeft hij zelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten. Daar valt hij wél onder de gevaarlijke beroepen en betaalt daardoor de hoogste premie.

Luister ook: Gevaarlijk beroep? Vaak geen hoger salaris

Hoger risico
Andere gevaarlijke beroepen zijn bijvoorbeeld hoveniers en bouwvakkers. Net als dakdekkers lopen zij een hoger risico op arbeidsongevallen, maar in het salaris wordt hier meestal geen extra vergoeding opgenomen, zo blijkt uit het onderzoek. Een bouwvakker heeft een gemiddeld jaarsalaris van 37.021 euro. Hoveniers krijgen gemiddeld 28.682 euro en dakdekkers 27.468 euro. Dat blijkt uit het onderzoek waarbij 250.000 actuele vacatures werden geanalyseerd.

Ongelukken en onderhandelen
Mensen met deze beroepen lopen relatief vaak letsel op door uitglijden, struikelen en vallen. De blessures die daarbij ontstaan, zorgen dikwijls voor ziekteverzuim. Thomas De Schuyter, Country Manager bij Adzuna: "Wij raden aan, als je bereid bent om een baan aan te nemen met hoger risico op een ongeval, onderhandel dan zeker over een salaris dat strookt met het risico."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen