Overslaan en naar de inhoud gaan

Gevaar Edelchemie werd bewust overdreven door provincie

Geplaatst opdonderdag 18 juni 2015 - 6:05

De provincie Limburg heeft in het najaar van 2012 het milieugevaar bij recyclingbedrijf Edelchemie in Panheel bewust overdreven.

De provincie deed dat om harder op te kunnen treden tegen het sinds 2005 gesloten bedrijf. Dat blijkt uit onderzoek van de Limburgse kranten.

Vervolging tot in hel
Het harde optreden van de provincie – toenmalig gedeputeerde Erik Koppe (VVD) wenste directeur Leo Nevels van Edelchemie vervolging tot in de hel toe - volgde op het afketsen van gesprekken over verkoop en ontgrinding van het vervuilde bedrijfsterrein.

Nieuw beleid
Het college van Gedeputeerde Staten neemt nu afstand van het sinds 2012 gevoerde beleid. Gedeputeerde Daan Prevoo (SP) gooit het roer om: hij wil overleg om de reeks juridische procedures te stoppen. Zo moeten onnodige kosten en tijdverlies bij de aanpak van de vervuiling worden voorkomen.

Uit stukken in bezit van de Limburgse kranten blijkt dat tussen 2008 en 2011 diverse keren gesproken is over verkoop, ontgrinding en sanering van het Edelchemieterrein. Een projectontwikkelaar zou er daarna vakantiewoningen bouwen. Ondanks dat overleg tussen betrokkenen onder leiding van oud-gedeputeerde Mat Vestjens (VVD) kwam de deal niet rond.

Gevaar overdreven
De provincie stuurde vervolgens aan op ingrijpen bij Edelchemie. Om de onderbouwing daarvoor rond te krijgen werd het milieugevaar overdreven. Uit een mail van provincie-ambtenaren blijkt dat het risico op betreding van het terrein door kinderen werd aangedikt: "Beetje vergezocht, maar natuurlijk niet onmogelijk. Misschien is daarmee wat te forceren."

Wraakactie
Koppe, die eind juni 2012 gedeputeerde was geworden, stelt dat hij destijds ingreep omdat er volgens hem door de verslechterde situatie op het terrein sprake was van gevaar voor mens en milieu. Edelchemie-advocaat Linssen noemt het harde optreden een ‘wraakactie’ voor de mislukte deal. De provincie ontkent dit.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier

Gerelateerde berichten

Zaak Edelchemie krijgt na lang oponthoud vervolg
Rechtszaak Edelchemie gaat door: OM gaat in hoger beroep
Rechtszaak Edelchemie aangehouden na TIA hoofdverdachte
CDA vreest rekening sanering recyclingbedrijf Edelchemie
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen