Overslaan en naar de inhoud gaan

Gevaar dijkdoorbraak Julianakanaal geweken

Geplaatst opzaterdag 17 juli 2021 - 6:31

Het gevaar van een dijkdoorbraak in het Julianakanaal bij Bunde is geweken. Dat betekent dat bewoners van het ontruimde gebied bij Bunde, Brommelen, Beneden-Geulle en Voulwames weer terug naar huis mogen.

Ook wordt het treinverkeer tussen Maastricht en Sittard weer hervat.

Evacuatie
De omgeving werd vrijdagmiddag op stel en sprong ontruimd toen bleek dat er water uit de dijk van het Julianakanaal sijpelde. Duizenden mensen moesten snel hun woning verlaten, wat soms chaotisch verliep. Het gat werd in de loop van de middag provisorisch gerepareerd met zandzakken en bigbags, maar toen was nog niet duidelijk of de dijk wel stabiel was. Een inspectievlucht door een helikopter van de Kustwacht, uitgerust met infraroodcamera's, wees in de nacht uit dat de dijk veilig was.

Lees ook: Evacués Meerssen nog niet naar huis

Chemelot
Nu blijkt dat het gevaar geweken is, zijn de veiligheidsmaatregelen in het gebied weer ingetrokken. Dat betekent niet alleen dat de inwoners terug naar huis mogen, maar ook dat het treinverkeer tussen Maastricht en Sittard weer wordt opgestart. Ook wordt de alternatieve koelwatervoorziening voor bedrijventerrein Chemelot weer weggehaald. Het bedrijventerrein haalt normaalgesproken koelwater uit het Julianakanaal, maar vanwege het risico op een dijkdoorbraak werden er leidingen door Urmond gelegd om water uit de Maas naar het industrieterrein te pompen.

Lees ook: Risico Julianakanaal: alternatief koelwater Chemelot

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen