Overslaan en naar de inhoud gaan

Getuige IRA aanslag nog altijd gefrustreerd door vrijspraak

Geplaatst opzondag 2 januari 2022 - 19:36

Bij Jos Heitzer, die in 1990 in Roermond getuige was van de beruchte IRA aanslag, leeft nog altijd een hoop onvrede. Ondanks zijn getuigenis werden vier verdachten vrijgesproken.

In de jaren '90 vond in de grensstreek een reeks aanslagen plaats, waaronder een schietpartij door de IRA op de Roermondse markt op 27 mei 1990.

Bij de aanslag kwamen twee Australische toeristen om het leven. Waarschijnlijk zagen de terroristen van de IRA ze aan voor Britse militairen. Twee andere toeristen overleefden de aanslag.

Schoten
"Ik zat thuis en had bezoek, toen we ineens knallen hoorden," vertelt Jos Heitzer, die destijds op de markt in Roermond woonde. De gasten dachten dat het vuurwerk was, maar Heitzer had meteen door dat het schoten waren. De man hoorde een auto met gierende banden wegrijden en zag een van de daders. Ook schreef hij het kenteken op.

Getuigenis
Heitzer deelde zijn ervaring bij de rechtbank in Roermond, en later bij het hoger beroep in Den Bosch. Bij een foto-confrontatie haalde de man één van de daders eruit. Toch werd het viertal vrijgesproken, omdat er niet genoeg bewijs was. Het brengt nog altijd veel frustratie boven bij Heitzer.

Bedreigingen
Over de vrijspraak zijn door de jaren heen allerlei theorieën de ronde gegaan. Zo zou een van de vier verdachten een informant van de Britse geheime dienst zijn geweest. Heitzer heeft een andere theorie en denkt dat de rechters zijn bedreigd. "Ze zouden de rechters in de knieën schieten."

plaatje aanslag

The Spectacular
Zondagavond begint op NPO 3 The Spectacular, een dramaserie over de reeks aanslagen in de jaren '90. De serie focust op de jacht op de terroristische cel van de IRA. De Maastrichtse actrice Hadewych Minis is een van de hoofdrolspelers.

De serie is gebaseerd op feitelijke gebeurtenissen, maar is ook deels fictie. Het gerucht over de informant wordt bijvoorbeeld breed uitgemeten. "Misschien ligt de serie wel heel dichtbij de werkelijkheid", meent de Tegelse regisseur Pieter Kuijpers.

Lees ook: Toch opnames IRA-aanslag: 'Overal filmen, ook in Roermond'

Opgerakeld
Getuige Heitzer weet nog niet of hij de serie gaat kijken. "Je ziet en hoort het weer allemaal gebeuren." Het gevoel van onvrede blijft. Als de man het nog eens over zou moeten doen, zou hij dan ook niet meer getuigen. "Omdat ik weet dat het toch allemaal niet helpt."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen