Overslaan en naar de inhoud gaan

Getouwtrek over zebrapad Kerkrade: rechter aan zet

Geplaatst opdonderdag 7 oktober 2021 - 22:42

Het gesteggel over het wel of niet aanbrengen van een oversteekplaats bij de bushalte van het NS-station in Kerkrade wordt nu ook via de rechter uitgevochten.

De Oogvereniging en de gemeente bakkeleien daar al een paar jaar over. De Raad van State zal binnenkort met een uitspraak komen.

'Russisch roulette'
De Oogvereniging, die de belangen van blinden en slechtzienden behartigt, is van mening dat er een veilige oversteekplaats moet komen. Zodat ook visueel gehandicapten na hun treinrit veilig met de bus verder kunnen reizen. Nu moeten ze een drukke weg oversteken, zonder dat er waarschuwingen zijn voor het verkeer.

"Het is hier echt Russisch roulette," vertelt de Kerkraadse Joke Mans, die nog maar voor 20 procent kan zien. Ze strijdt al zes jaar voor betere voorzieningen voor slechtzienden.

Omdat ze zich niet gehoord voelt door de gemeente Kerkrade, is ze samen met de Oogvereniging naar de rechter gestapt:

Bushalte
"Er zijn weliswaar aanpassingen gedaan", zegt John Snijkers namens de Oogvereniging. "Maar niet de goede of onvoldoende. Daarnaast verwijst de gemeente ons naar een bushalte 700 meter verderop met alle gevaren van dien."

Hij is van mening dat bij het station, vlakbij het Discovery Museum, best een veilige oversteekplaats of zebrapad kan worden gemaakt. "Toen we samen met ambtenaren gingen kijken werden we al bijna omver gereden door een scootmobiel. De noodzaak was direct duidelijk."

Gemeente: 'Ongelukkig punt'
De gemeente Kerkrade vindt de oplossing die de vereniging aandraagt niet ideaal. "Het draagt niet bij aan de verkeersveiligheid omdat het een heel ongelukkig punt is voor een oversteekplaats", reageert wethouder Dion Schneider van Kerkrade. Hij betreurt de gang naar de rechter en wil dan ook meedenken over andere oplossingen. "We gaan binnenkort nog eens om de tafel zitten wat we voor elkaar kunnen betekenen."

De vereniging die de juridische stappen nam, wil graag met de gemeente in gesprek. Al moet er wel voor hen acceptabele oplossing komen. "We zitten bovendien in de week van de toegankelijkheid, maar helaas is het nog niet overal goed geregeld", aldus Snijkers.

Lees ook: Stein meest toegankelijke gemeente van Nederland

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen