Overslaan en naar de inhoud gaan

Gestolen hesje motorclub aanleiding voor massale vechtpartij

Geplaatst opwoensdag 21 april 2021 - 13:26

Een incident over een gestolen motorhesje was aanleiding voor de massale vechtpartij op 7 mei 2015 bij het Sittardse café Dug-Out. Dat verklaarden leden van motorclub Bandidos woensdag.

De club had problemen met Hells Angels en wilde die uitpraten. Dat plan pakte iets anders uit. Drie Red Devils, een supportclub van de Angels, werden in elkaar geslagen.

Lees ook: Geen straf voor schieten op leden Bandidos

Sittardse veldslag
Deze zaak is één van de pijlers onder het grote proces tegen Bandidos. Liefst veertien (oud-)leden van de motorclub hebben de veldslag bij de Dug-Out op hun tenlastelegging staan. Volgens justitie geeft het incident precies weer hoe de club te werk ging; als een criminele organisatie. Afgeluisterde telefoongesprekken zouden die visie van de aanklager ondersteunen.

Biertje drinken
Woensdag gaf Bandidos-kopstuk Geert F. (48) voor het eerst een verklaring voor de geweldsexplosie. "Een jongen van ons was die dag, of een dag eerder, voor lul gezet in een warenhuis. Daar hadden Angels zijn jasje afgepakt. Wij wilden een gesprek en dat jasje op een normale manier terug. Zonder geweld en zonder stress."

Volgens Geert was men op zoek naar de toenmalig Angels-president, die in de buurt van het café in Sittard zou wonen. "Voor een gesprek. Van: 'Geef dat hesje terug en dan drinken we samen een biertje op het terras.' We wilden gewoon dat jasje terug. Maar een van die mannen riep meteen: 'Ik schiet je ondersteboven.' Ja, dat is ook niet erg handig."

Goed gesprek
Op camerabeelden van 7 mei 2015 is te zien hoe Bandidos-president Harrie Ramakers (57) hevig gebarend in gesprek gaat met de concurrentie. Al gauw loopt het uit de hand. Volgens justitie begon het met een kopstoot van Winfried H. (50) en daarna zouden ook Jan C. (63), Brian H. (30), Marco H. (54), Geert F., Anthy P. (38), Willy R. (58), president Ramakers en diens zoon Jeremy (34), Karel V. (57), William V. (37), André W. (58), Jan W. (48) en Pim W. (37) zich met het gevecht hebben bemoeid.

Foto-statement
Na de vechtpartij trokken de Bandidos richting Kerkrade, naar restaurant Navarro. Dat stond destijds bekend als clubhuis van Hells Angels. Als statement maakten de Bandidos een groepsfoto voor het restaurant. Die foto werd door Marco H., een vooraanstaand lid van Bandidos, naar een kopstuk van Hells Angels gestuurd. Een statement, zo vertaalt justitie de actie.

Lees ook: Justitie wil miljoenen euro's van motorclub Bandidos

Internationale hulp
Daar bleef het niet bij. Bandidos-kopstuk Marco H. zou na het incident bij de Dug-Out met de Duitse tak van de club hebben gebeld om hen op de hoogte te brengen. "Waarom?", vroeg de rechter zich woensdag hardop af. "Konden jullie het niet alleen af? Of was er sprake van een internationaal conflict? En als dat zo was, waarom beginnen jullie er dan aan?" Een antwoord bleef uit.

Uitgebrand café
Overigens kwam er woensdag nog een tweede scenario op tafel voor de vechtpartij. Tijdens afgeluisterde gesprekken zouden leden van Bandidos hebben gezegd dat het een vergelding was voor het in brand steken van café Dacus in Kerkrade. Die brand is gesticht door een Hells Angel, of iemand gelieerd aan die motorclub. Dacus stond bekend als Bandidos-café.

Geen van de verdachte Bandidos-leden ging woensdag in op dat scenario. Ze hielden vast aan het verhaal over het gestolen hesje. Maandag komt justitie met haar strafeisen tegen vrijwel alle verdachten in het Bandidos-dossier.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen