Overslaan en naar de inhoud gaan

Geste voor mantelzorgers verschilt per gemeente

Geplaatst opdinsdag 31 maart 2015 - 7:52

Sittard-Geleen en Schinnen belonen hun mantelzorgers dit jaar met een ‘compliment’ van 175 euro beter dan Beek en Stein dat doen.

Mantelzorgers uit die laatstgenoemde plaatsen krijgen dit jaar nog maar een 'mantelzorgcompliment' van honderd euro. Tot nu toe lag het jaarlijkse 'mantelzorgcompliment' in het hele land op tweehonderd euro, uit te keren door de Sociale Verzekerings Bank (SVB).

Gemeenten aan zet
Mensen die door een mantelzorger geholpen werden, konden voor diegene een aanvraag doen. Dat kan nu niet meer bij de SVB, omdat vanaf dit jaar gemeenten de taak hebben gekregen om zelf een regeling voor de waardering van mantelzorgers te treffen.

Waardering
De gemeente Beek maakt duidelijk dat ze van het Rijk een budget heeft ontvangen van 86.000 euro voor mantelzorgwaardering, 70.000 euro daarvan wordt gespendeerd aan de naar schatting 700 mantelzorgers die voor de waardering in aanmerking willen komen. Daarbij reserveert Beek 16.000 euro voor overheadkosten.

Hoger bedrag
Gemeenten Sittard-Geleen en Schinnen zien zich in staat met 175 euro een aanzienlijk hoger bedrag aan de waardering van mantelzorgers uit te keren. Sittard-Geleen heeft een bedrag van 525.000 euro beschikbaar voor naar schatting 3000 mantelzorgers. Het resterend bedrag van 25.000 euro gaat naar de Dag van de Mantelzorg.

Beek
In een gisteren gepresenteerd commissiestuk schrijft Beek dat de waardering voor mantelzorger ‘belangrijk is omdat ze vaak zwaar worden belast en de zorg door een vrijwilliger of beroepskracht overnemen’.

'Ze zijn een voorbeeld van de participatiesamenleving.' Maar tegelijkertijd halveert Beek dus de hoogte van de geste van tweehonderd naar honderd euro.

Stein
Stein wil een groot deel van het budget spenderen aan professionele ondersteuning via Steunpunt Mantelzorg; vier dagen per week is er dan een consulent in de kernen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Loslopende honden grote ergernis van boeren
Directeur en toezichthouders Vixia stappen op
Afspraken over woonsector in Westelijke Mijnstreek
Woning Sociale Woning Huis
Tekort aan sociale woningen in Westelijke Mijnstreek
Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen