Overslaan en naar de inhoud gaan

Gesloten fabriek Maastricht na 40 jaar tijdcapsule

Geplaatst opvrijdag 19 maart 2021 - 21:17

De oude Jema-fabriek in Maastricht, die in 1984 zijn deuren sloot, blijkt nog exact in de oude staat te verkeren. In de fabriek werd aardewerk gemaakt.

Bijna 36 jaar later staan de ovens, de mallen en honderden producten er nog, waarvan er velen nog in prima staat zijn.

Pas neergelegd
"Het lijkt wel alsof het werk gisteren is neergelegd," vertelt Eric Timmermans van de Vereniging Maastrichts Aardewerk. Hij werd benaderd door oud-burgemeester Gerd Leers, die zich inzet om dit 'uniek stukje Maastrichtse historie' te behouden. "Het zou ontzettend zonde zijn als dit verloren gaat, hier moet iets mee gebeuren en daar is het nu de hoogste tijd voor."

Investeerder
Volgens de oud-burgemeester heeft het pand nog monumentale waarde en mag het ook niet worden gesloopt. Er is inmiddels een investeerder gevonden, maar de spullen van vroeger die er nog allemaal liggen moeten de komende tijd allemaal worden uitgezocht.

Katten
Wie binnen een kijkje neemt, gaat bijna vier decennia terug in de tijd. Het lijkt wel alsof er al die jaren nooit meer iemand binnen is geweest. Het gebouw is dan wel in een bouwvallige staat, maar alles lijkt nog precies op zijn plek te staan. Vooral de vele katten van keramiek vallen op. Sommige zijn prachtig afgeschilderd, andere katten waren nog niet helemaal af. Jema aardewerk was in de jaren '70 en '80 ontzettend populair en werd wereldwijd verkocht. Wie nu op marktplaats gaat zoeken, vindt nog altijd tientallen producten die in de Maastrichtse fabriek werden gemaakt.

Goed doel
Oud-burgemeester Leers wil nu alles wat bewaard is gebleven verkopen en de opbrengst schenken aan de stichting Knoevel. Dat is een stichting die activiteiten organiseert voor ernstig zieke Limburgse kinderen. "Mijn plan is de Jema-producten te verkopen in Maastricht zelf. Voor eigenaar Jef Roberts was dit zijn kindje en dat heeft hij nooit uit handen willen geven, ook niet nadat het bedrijf in 1984 failliet ging. Nu zijn gezondheid achteruit gaat, is het eindelijk gelukt een koper te vinden. En de producten willen we verkopen aan de liefhebber. Zie het als een eerbetoon aan de oud-eigenaar," aldus Leers.

Waarde
Wat de waarde is van al die spullen is lastig te schatten. "Ik denk dat veel Maastrichtenaren de waarde er wel van inzien en misschien ook nog een keramisch beeldje willen hebben. Er is in elk geval genoeg," ziet Timmermans na een rondleiding door allerlei nauwe gangen en volgepropte kamers. Op meerdere plekken zijn er verzakkingen, kapotte ramen en is het hout verrot, wat al aangeeft dat er snel iets moet gebeuren, ook om vandalen buiten de deur te houden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen