Overslaan en naar de inhoud gaan

Gesloten boekhandels klagen niet: druk met bestellingen

Geplaatst opzondag 24 januari 2021 - 8:03

De boekhandels zijn dicht, maar achter de schermen is het druk. De landelijke campagne 'Steun je boekhandel' lijkt ook in Limburg effect te hebben.

De campagne is een initiatief van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) en roept consumenten op om bij de lokale boekhandel te bestellen.

Omzet verdubbeld
Door de actie ziet Rogier Knipscheer van Koops Boeken in Venlo zijn online omzet verdubbelen. “We zaten qua omzet op 25 procent van wat je normaal verkoopt in de winkel", zegt hij. “Dat is nu vijftig procent geworden, dus absoluut welkom.”

Wel benadrukt hij dat het onder de huidige omstandigheden niet mogelijk is de normale omzet te genereren. "Daar ben je niet op toegerust. De regio Venlo is erg groot. We brengen dagelijks zo’n zeventig tot honderd pakketten rond. Meer kunnen we niet doen zonder extra kosten te maken."

Productielijn
Ook Wim Krings van Boekhandel Krings in Sittard zegt het behoorlijk druk te hebben, evenals Nicole Kleinen van Boekhuis de Kleine Tovenaar in Roermond en Henk Groenewegen van Boekhandel De Tribune in Maastricht. Henk Groenewegen: "We werken ons te pletter, maar komen niet in de buurt van de normale omzet. We functioneren nu als een productielijn. Het contact met de klanten, waar je het eigenlijk voor doet, is minimaal.”

Nicole Kleinen van Boekhuis De Kleine Tovenaar legt het uit:

'Boeken zijn essentiele levensbehoefte'
Bij Boekhandel Krings en Boekhandel De Tribune is men van mening dat boekhandels als essentiële winkels aangemerkt zouden moeten worden. "Boeken, tijdschriften en kranten zijn essentiële levensbehoeften en een grondrecht", zegt Wim Krings. "Een boek is echt een deur uit de isolatie", vindt ook Henk Groenewegen van Boekhandel De Tribune in Maastricht. "Dat is avontuur, kennis, inzicht en vertier."

Lees ook: Koning in gesprek met eigenaar Dominicanen Maastricht

Zure appel
Volgens Rogier Knipscheer van Koops Boeken in Venlo gaat het te ver om te stellen dat er sprake is van censuur of een beperking op de vrijheid van meningsuiting; het is immers nog steeds mogelijk om boeken te bestellen. "Op het moment dat we een afhaalloket krijgen of essentieel worden, krijg je weer meer beweging in de stad. Dat moeten we niet willen. De enige manier waarop we het virus onder controle krijgen, is door nu door de zure appel heen te bijten."

Geen van de gesproken eigenaren vreest om dit moment voor het voortbestaan van zijn of haar boekhandel. "Het is niet wat het was, maar we blijven drijven", vat Nicole Kleinen van Boekhuis de Kleine Tovenaar in Roermond het samen.

Ook illustrator Mark Jansen uit Valkenburg steunt de actie 'Steun je boekhandel':

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen