Overslaan en naar de inhoud gaan

Gerechtshof velt oordeel over moorden Maastricht

Geplaatst opvrijdag 8 januari 2021 - 6:14

Het gerechtshof in Den Bosch doet vrijdag uitspraak in de strafzaak in hoger beroep tegen de 40-jarige Osama I.

Hij wordt ervan verdacht dat hij in Maastricht op 14 december 2017 op gruwelijke wijze een 46-jarige man en kort daarna een 56-jarige vrouw om het leven heeft gebracht en twee anderen heeft verwond. Het Openbaar Ministerie heeft bevestiging van het vonnis van de rechtbank geëist: 24 jaar cel en tbs met dwangverpleging.

Lees ook: OM eist in hoger beroep 24 jaar cel voor moorden Maastricht

Doodgestoken
De Syriër sneed op de bewuste dag eerst zijn Egyptische vriend Abbas in diens woning aan Botsaartstraat de keel door en stak hem meerdere malen. Zo'n tien minuten later belde hij aan bij het huis van de Syrische Nabila aan de Joseph Postmesstraat. Hij stak haar dood toen zij de deur opendeed. Haar dochter schoot te hulp en werd door I. in het gezicht gestoken. Zij kon worden ontzet door een buurman, die I. met een moersleutel op het hoofd sloeg. Ook hij werd gestoken.

Lees ook: Osama I. verschaft geen inzicht in motieven

Psychose
Volgens deskundigen was I. geheel ontoerekeningsvatbaar ten tijde van het extreme geweld, omdat hij in een psychose verkeerde. I. heeft verklaard dat hij werd geteisterd door demonen. Een centrale vraag is of de psychose mede is veroorzaakt door het gebruik van drugs. Eerder heeft I. aangegeven dat hij volop ‘hallucinerende pillen’ slikte en veel blowde. Volgens de rechtbank heeft I. de psychose daardoor in elk geval deels zelf veroorzaakt. Bij het hof zei hij dat hij op de dag van de moorden niets had gebruikt.

Lees ook: Slachtoffer keek Osama I. in de ogen: 'De duivel'

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen