Overslaan en naar de inhoud gaan

Gerechtshof velt oordeel over moorden Maastricht

Geplaatst opvrijdag 8 januari 2021 - 6:14

Het gerechtshof in Den Bosch doet vrijdag uitspraak in de strafzaak in hoger beroep tegen de 40-jarige Osama I.

Hij wordt ervan verdacht dat hij in Maastricht op 14 december 2017 op gruwelijke wijze een 46-jarige man en kort daarna een 56-jarige vrouw om het leven heeft gebracht en twee anderen heeft verwond. Het Openbaar Ministerie heeft bevestiging van het vonnis van de rechtbank geëist: 24 jaar cel en tbs met dwangverpleging.

Lees ook: OM eist in hoger beroep 24 jaar cel voor moorden Maastricht

Doodgestoken
De Syriër sneed op de bewuste dag eerst zijn Egyptische vriend Abbas in diens woning aan Botsaartstraat de keel door en stak hem meerdere malen. Zo'n tien minuten later belde hij aan bij het huis van de Syrische Nabila aan de Joseph Postmesstraat. Hij stak haar dood toen zij de deur opendeed. Haar dochter schoot te hulp en werd door I. in het gezicht gestoken. Zij kon worden ontzet door een buurman, die I. met een moersleutel op het hoofd sloeg. Ook hij werd gestoken.

Lees ook: Osama I. verschaft geen inzicht in motieven

Psychose
Volgens deskundigen was I. geheel ontoerekeningsvatbaar ten tijde van het extreme geweld, omdat hij in een psychose verkeerde. I. heeft verklaard dat hij werd geteisterd door demonen. Een centrale vraag is of de psychose mede is veroorzaakt door het gebruik van drugs. Eerder heeft I. aangegeven dat hij volop ‘hallucinerende pillen’ slikte en veel blowde. Volgens de rechtbank heeft I. de psychose daardoor in elk geval deels zelf veroorzaakt. Bij het hof zei hij dat hij op de dag van de moorden niets had gebruikt.

Lees ook: Slachtoffer keek Osama I. in de ogen: 'De duivel'

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen