Overslaan en naar de inhoud gaan

Gerechtshof geeft slachtoffers kankerverwekkende stof gelijk

Geplaatst opdinsdag 10 maart 2020 - 15:50

De Staat is wel degelijk aansprakelijk voor de gezondheidsschade die vier voormalige onderhoudsmonteurs van defensiematerieel hebben opgelopen door blootstelling aan de kankerverwekkende stof chroom-6.

Dat heeft het gerechtshof in 's-Hertogenbosch beslist.

POMS
Chroom-6 is een kankerverwekkende stof die jarenlang is gebruikt bij verfwerkzaamheden op POMS-terreinen van het ministerie van Defensie. POMS staat voor Prepositioned Organizational Material Storage.

Vernietigd
De rechtszaak is aangespannen door twee Limburgers uit Jabeek en Schinveld, een ex-werknemer uit het Duitse Gangelt en een voormalig onderhoudsmonteur uit Eindhoven. Het viertal is eerder niet ontvankelijk verklaard door Rechtbank Limburg, maar dat vonnis is nu door het gerechtshof vernietigd.

Moegestreden
Eerder gaf het slachtoffer uit Schinveld al aan na jaren moegestreden te zijn.

Lees ook: Oud-monteurs Defensie moe van strijd chroom-6

Compensatieregeling
De kwestie rond chroom-6 sleept al jaren voort. Defensie heeft eerder erkend dat het is tekortgeschoten in de zorgplicht voor oud-medewerkers. Er is een compensatieregeling ingesteld. Mensen die kunnen aantonen dat ze ziek zijn geworden door hun werk op de onderhoudslocaties, kunnen tot 40.000 euro claimen.

Tekortgedaan
De vier zieke medewerkers kregen echter een veel lager bedrag. Zij waren het er niet mee eens. Ze voelden zich tekortgedaan en spanden de rechtszaak aan. In Limburg zonder succes maar in Den Bosch met succes.

Oorlogstuig
Het kwartet werkte tussen 1984 en 2006 op locaties waar onderhoud werd gepleegd aan Amerikaans oorlogstuig dat hier in NAVO-verband was gestationeerd. Chroom-6 kwam onder meer vrij bij het stralen van tanks.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen