Overslaan en naar de inhoud gaan

Gerechtshof geeft slachtoffers kankerverwekkende stof gelijk

Geplaatst opdinsdag 10 maart 2020 - 15:50

De Staat is wel degelijk aansprakelijk voor de gezondheidsschade die vier voormalige onderhoudsmonteurs van defensiematerieel hebben opgelopen door blootstelling aan de kankerverwekkende stof chroom-6.

Dat heeft het gerechtshof in 's-Hertogenbosch beslist.

POMS
Chroom-6 is een kankerverwekkende stof die jarenlang is gebruikt bij verfwerkzaamheden op POMS-terreinen van het ministerie van Defensie. POMS staat voor Prepositioned Organizational Material Storage.

Vernietigd
De rechtszaak is aangespannen door twee Limburgers uit Jabeek en Schinveld, een ex-werknemer uit het Duitse Gangelt en een voormalig onderhoudsmonteur uit Eindhoven. Het viertal is eerder niet ontvankelijk verklaard door Rechtbank Limburg, maar dat vonnis is nu door het gerechtshof vernietigd.

Moegestreden
Eerder gaf het slachtoffer uit Schinveld al aan na jaren moegestreden te zijn.

Lees ook: Oud-monteurs Defensie moe van strijd chroom-6

Compensatieregeling
De kwestie rond chroom-6 sleept al jaren voort. Defensie heeft eerder erkend dat het is tekortgeschoten in de zorgplicht voor oud-medewerkers. Er is een compensatieregeling ingesteld. Mensen die kunnen aantonen dat ze ziek zijn geworden door hun werk op de onderhoudslocaties, kunnen tot 40.000 euro claimen.

Tekortgedaan
De vier zieke medewerkers kregen echter een veel lager bedrag. Zij waren het er niet mee eens. Ze voelden zich tekortgedaan en spanden de rechtszaak aan. In Limburg zonder succes maar in Den Bosch met succes.

Oorlogstuig
Het kwartet werkte tussen 1984 en 2006 op locaties waar onderhoud werd gepleegd aan Amerikaans oorlogstuig dat hier in NAVO-verband was gestationeerd. Chroom-6 kwam onder meer vrij bij het stralen van tanks.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen