Overslaan en naar de inhoud gaan

Gerechtshof geeft slachtoffers kankerverwekkende stof gelijk

Geplaatst opdinsdag 10 maart 2020 - 15:50

De Staat is wel degelijk aansprakelijk voor de gezondheidsschade die vier voormalige onderhoudsmonteurs van defensiematerieel hebben opgelopen door blootstelling aan de kankerverwekkende stof chroom-6.

Dat heeft het gerechtshof in 's-Hertogenbosch beslist.

POMS
Chroom-6 is een kankerverwekkende stof die jarenlang is gebruikt bij verfwerkzaamheden op POMS-terreinen van het ministerie van Defensie. POMS staat voor Prepositioned Organizational Material Storage.

Vernietigd
De rechtszaak is aangespannen door twee Limburgers uit Jabeek en Schinveld, een ex-werknemer uit het Duitse Gangelt en een voormalig onderhoudsmonteur uit Eindhoven. Het viertal is eerder niet ontvankelijk verklaard door Rechtbank Limburg, maar dat vonnis is nu door het gerechtshof vernietigd.

Moegestreden
Eerder gaf het slachtoffer uit Schinveld al aan na jaren moegestreden te zijn.

Lees ook: Oud-monteurs Defensie moe van strijd chroom-6

Compensatieregeling
De kwestie rond chroom-6 sleept al jaren voort. Defensie heeft eerder erkend dat het is tekortgeschoten in de zorgplicht voor oud-medewerkers. Er is een compensatieregeling ingesteld. Mensen die kunnen aantonen dat ze ziek zijn geworden door hun werk op de onderhoudslocaties, kunnen tot 40.000 euro claimen.

Tekortgedaan
De vier zieke medewerkers kregen echter een veel lager bedrag. Zij waren het er niet mee eens. Ze voelden zich tekortgedaan en spanden de rechtszaak aan. In Limburg zonder succes maar in Den Bosch met succes.

Oorlogstuig
Het kwartet werkte tussen 1984 en 2006 op locaties waar onderhoud werd gepleegd aan Amerikaans oorlogstuig dat hier in NAVO-verband was gestationeerd. Chroom-6 kwam onder meer vrij bij het stralen van tanks.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen